Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

M förlorare i nya SCB-mätningen

Publicerat tisdag 4 juni 2013 kl 11.22
"Det kommer göra det svårt för taktikröstarna"
(3:05 min)
Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

De rödgröna får egen majoritet och Moderaterna är de stora förlorarna i den opinionsmätning som SCB presenterade idag. Men det är inte Moderaternas tapp på drygt 3 procentenheter sedan valet 2010 som är den stora faran för Alliansen, utan att både Centerpartiet och Kristdemokraterna fortsatt ligger kvar kring fyraprocentsgränsen.

– Den viktigaste trenden som fortsätter och som väl blir det besvärligast för alliansen är inte Moderaternas fall utan att både Kristdemokraterna och Centerpartiet fortsätter att harva runt kring nedflyttningsstrecket, säger Mikael Sundström, statsvetare vid Lunds universitet.

Alliansen ser svag ut i SCB:s senaste halvårsmätning. Moderaterna hamnar på 26,9 procent, ett tapp på 3,2 procentenheter sedan valet 2010, och på 1,2 sedan senaste undersökningen i november förra året. Och även om FP ökat något sedan förra året har de tappat en dryg procentenhet sedan förra valet och samtidigt ligger alltså KD och C kring fyraprocentsspärren, på 3,6 respektive 4,2 procent. Detta kan bli problematisk för de som vill taktikrösta nästa val

– Det väsentliga är att båda är där nere och hovrar, för det kommer göra det svårt för taktikröstarna. Det kan bli så att de allra sista mätningarna innan valet bli oerhört viktiga, så att det parti som ligger lite under får en rusning av röster medan det som ligger lite över inte får tillräckligt mycket stödröster.

SD hamnar på 7,7 procent, en uppgång med drygt 2 enheter sedan valet men ett svagt, icke säkerställt, tapp sedan november.

Samtidigt har de rödgröna gått framåt och får tillsammans 50,5 procent av rösterna. S ligger som största parti på 35,6, en ökning med 4,9 enheter sedan valet 2010 och både V och MP har ökat något. Det är dock endast V som har en statistiskt säkerställd ökning sedan förra undersökningen.

Men Mikael Sundström tror inte att starka siffror för de rödgröna kommer utmynna i ett tydligare samarbete, att inleda ett sådant såhär långt innan valet visade sig vara ett felsteg inför 2010. Och att de inte har något samarbete tycks i vilket fall inte påverka siffrorna negativt. Om undersökningen får några konsekvenser så är det att småpartierna i Alliansen nu kommer börja ta mer utrymme, tror Mikael Sundström.

– Man lider i alliansen av att moderaterna ätit upp småpartiernas röster. Och det måste man komma till rätta med genom att bli lite mer bångstyriga sista perioden.

Men samtidigt ska siffrorna ska tas med en nypa salt, säger Mikael Sundström. Mycket kan förändras fram till valet.

– Det är långt, långt kvar. SCB:s mätning visar ju också hur det såg ut i maj 2009. Och jämför man de siffrorna med valresultatet är det slående skillnader. Det är långt kvar på upploppet innan siffrorna blir skarpa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".