Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya medborgare välkomnas på nationaldagen

Publicerat onsdag 5 juni 2013 kl 11.58
"Det är väldigt viktigt att känna att man tillhör Sverige"
(3:06 min)
Medborgarskapsceremoni i Göteborg 2012 Foto: Per Wenander/SR

Under nationaldagen hålls det på många håll i landet så kallade medborgarskapsceremonier. I dag har omkring hälften av landets kommuner en sådan ceremoni där man hälsar nya medborgare välkomna till Sverige med till exempel tal och musik.

En av de kommunerna är Göteborg där omkring 950 nya svenska medborgare i morgon kommer välkomnas under högtidliga former i Slottsskogen, i centrala staden. Nu för sjunde gången.

– De handlar ju om att man vill uppmärksamma de som får svenskt medborgarskap och hälsa dem välkomna. Det har ju blivit en tradition. Man märker verkligen att oavsett vilken anledning man har sökt och fått medborgarskap är detta en otroligt stor händelse och de är så otroligt glada och uppskattar detta jättemycket. Detta är någonting som satt sig i staden och man kommer fortsätta genomföra detta, säger Camilla Carlefall, som är projektledare.

I dag har ungefär hälften av landets kommuner liknande ceremonier som den i Göteborg. Men nyligen presenterades den så kallade Medborgarskapsutredningen för regeringen, och i den föreslog utredaren Gunnar Strömmer att det ska bli obligatoriskt för alla kommuner att årligen hålla medborgarskapsceremonier. Han tycker det är bra om Sverige som land markerar att medborgarskapet är viktigt.

– Det är viktigt att förstå att ceremonin inte har någon formell betydelse när det gäller att bli medborgare. Utan det här är en möjlighet för Sverige att välkomna nya medborgare på ett högtidligt sätt. Och det är ett sätt att understryka medborgarskapets betydelse och det värde som Sverige som land sätter på medborgaskapet och att människor vill vara medborgare i det här landet och vara med och ta ansvar, säger han.

Gunnar Strömmer tycker att medborgarskapet spelar stor roll. Rent praktiskt innebär det idag en rad formella rättigheter. Man har alltid rätt att vistas i Sverige och man får rösta i riksdagsval och med det svenska passet öppnar sig möjligheten att resa obehindrat till stora delar av världen. Men han kan ändå önska att medborgarskapet kunde innebära något mer. Medborgarskapet kan innebära något som går djupare än det rent juridiska, menar han, och där spelar ceremonierna en roll.

– Är man medborgare så är man så att säga en jämlik medlem av det här samhället. Och man har så att säga inget mer att bevisa, eller det borde vara på det sättet att man inte ha något mer att bevisa. Och i ett samhälle som det svenska som på väldigt kort tid gått från att vara ett väldigt homogent samhälle till ett samhälle präglat av en väldig mångfald, så rymmer nog medborgarskapet möjligheten att vara ett sammanhållande kitt, säger han.

Under morgondagens ceremoni i Slottsskogen kommer man spela musik, bjuda på fika och dela ut små presentpåsar. Förutom de 950 nya medborgarana kommer många familjer och vänner delta och total kommer över 4000 vara med och fira. Mot slutet av ceremonin hissar man svenska flaggan och kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén håller tal. Därefter sjunger man gemensamt nationalsången. Att ceremonin betyder mycket för alla nya medborgare tycker Camilla Carlefall är uppenbart.

– Det betyder jättemycket. Det är väldigt viktigt att känna att man tillhör Sverige, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".