Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

DO-flytt till förorten: "Bättre sent än aldrig"

Publicerat måndag 10 juni 2013 kl 11.44
"Kan till och med vara bättre att den hamnar i Rinkeby"
(2:38 min)
Integrationsminister Erik Ullenhag (FP) på besök i Tensta. Idag berättade han om regeringens beslut att flytta myndigheten Diskrimineringsombudsmannen DO till Rinkeby eller Tensta. Foto: Bertil Ericson/SCANPIX

Det är ett bra initiativ att flytta Diskrimineringsombudsmannen DO till Tensta eller Rinkeby, som regeringen har fattat beslut om idag. Det tycker Gregor Wroblewski, ordförande för kulturhuset Tensta träff. Att beslutet kommer just nu hänger nog samman med de senaste veckornas oroligheter i de norra förorterna i Stockholm, förmodar han.

– Man kan inte undgå att koppla ihop det här, att idén kommer nu efter att Ullenhag har besökt de här stadsdelarna, säger Greger Wroblewski som också är kulturprojektledare i Tensta.

Vad tycker du om det då?

– Ja, bättre sent än aldrig.

Det borde ha skett få många år sedan, säger Gregor Wroblewski om beslutet att låta offentlig verksamhet flytta ut till de här områdena och inte härifrån. Länge var det tal om att Stockholms stad skulle flytta Tekniska nämndhuset - som inrymmer flera förvaltningar, som fastighetskontoret och idrottsförvaltningen - till Rinkeby/Tensta. Men det har inte blivit något av med det. Istället har utarmningen fortsatt, konstaterar han.

Och även om det nu handlar om inflyttad verksamhet, som inte ger så särskilt många direkta jobb till de lokalboende, kommer de 100 nya arbetsplatserna som DO tar med sig hit göra nytta, säger Gregor Wroblewski.

– Det ger till exempel det lokala affärslivet en skjuts, när det finns offentliga förvaltningar och institutioner som arbetar här. Det som hände i Rinkeby för några år sedan var ju katastrofalt när stadsdelsförvaltningen slogs ihop med Kista och flyttade från Rinkeby. Det var ett svårt slag mot de lokala affärerna.

Samtidigt kan Gregor Wroblewski hålla med dem som tycker att det hade varit bättre att flytta hit en annan offentlig verksamhet än just DO.

– Det verkar som att det finns något meddelade i ett sådant beslut att flytta just DO hit. Man kan fråga: varför just den? Varför då inte Tekniska Nämndhuset, som Stockholm har funderat på? Man kan ju tycka att det visar på att man inte ser de här stadsdelarna som normala mänskliga boningar, utan det måste alltid vara kopplat till en viss problematik när man gör något här, säger han.

Men i princip är Gregor Wroblewski ändå positiv till beslutet att flytta hit Diskrimineringsombudsmannen, när myndighetens nuvarande hyreskontrakt i centrala Stockholm går ut den sista december 2014. Och även om han själv har sin bas i Tensta så spelar det ingen roll för honom om DO får sina nya lokaler i grannförorten Rinkeby. 

– Det kan till och med vara bättre att den hamnar i Rinkeby, för Rinkeby har -tror jag - en ännu svårare situation än Tensta.

Men skulle det ge en skjuts även till er i Tensta om DO hamnade i Rinkeby?

– Det, det är klart. Det är ju nära, säger Gregor Wroblewski, kulturprojektledare i Tensta och ordförande för kulturhuset Tensta träff.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".