Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Data från USA-övervakning kan hamna i Sverige

Publicerat tisdag 11 juni 2013 kl 12.40
"Man delar och byter information med varandra"
(2:12 min)
Vi behöver bli mer medvetna om vilken information vi länmnar på nätet och var vi gör det, säger IT-säkerhetsexperten Jakob Schlyter, sedan det visat sig att amerikanska NSA har direkt tillgång till data från de flesta stora amerikanska nättjänster. Foto: Jessica Gow/SCANPIX

Amerikanska säkerhetsmyndigheter har säkerligen information om svenska medborgare som svenska säkerhetsmyndigheter inte har rätt att samla in. Och vi kan förutsätta att den informationen lämnas över till Sverige vid behov, säger IT-säkerhetsexperten Jakob Schlyter efter avslöjandet om USA:s omfattande övervakningsprogram.

Han tycker att även svenska användare av olika stora nättjänster har skäl att oroa sig över vad som nu kommit fram.

– Vi behöver tänka lite på hur och var vi placerar vår information. Det kommer att lagras och analyseras, säger Jakob Schlyter, IT-säkerhetsexpert på kounsultfirman Kirei.

Vi måste tänka mer på var vi gör med den information vi lämnar på nätet. Om vi köper eller får en tjänst - som Facebook eller Gmail - så kommer informationen vi delar med oss av där att kunna hämtas upp under lång tid framöver, säger Jakob Schlyter

Att den amerikanska säkerhetsmyndigheten NSA har direkttillgång till data hos de flesta stora amerikanska nättjänster, var något som till och med överraskade honom.

Men finns det verkligen anledning att tro att NSA skulle ha något som helst intresse av vad vi vanliga svenska användare gör på nätet

– De sitter med största sannolikhet inte och läser enstaka mail, vad jag skickar till dig eller till min mamma. Men de ser på beteenden och mönster. Och om de hittar någonting som fångar deras uppmärksamhet, när automatiken hittar det, då finns det anledning att titta närmare på det. Och då kommer man vara en del, man kommer bidra till det här 1984-samhället genom att man använder de här tjänsterna och är där, säger han.

Jakob Schlyter pekar också på det samarbete som säkert finns mellan amerikanska NSA och dess svenska motsvarighet FRA, Försvarets Radioanstalt, som också bedriver underrättelseverksamhet, men som inte har rätt att signalspana inom Sveriges gränser. Och han förutsätter att det sker ett informationsutbyte mellan dem.

– Jag förutsätter alltid, och har sett indikationer på det, att underrättelseverksamheter i världen, man delar och byter information med varandra. Och det betyder i praktiken att man kan lyssna på sina egna medborgare, därför att främmande makt lyssnar på de egna medborgarna och tvärtom.

Så det kan vara så att NSA känner till saker om svenska förhållanden som FRA inte har rätt att ta reda på, men då kan FRA få de uppgifterna från NSA?

– Ja, absolut. Det är ju så: "en rostig spik mot en basfiol". Man byter lite med varandra. Det är ju ens jobb, säger Jakob Schlyter, IT-säkerhetsexpert på konsultfirman Kirei.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".