Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tiopunktsprogram förväntas stärka läraryrket

Publicerat torsdag 13 juni 2013 kl 16.44
"Viktig också att få ner arbetsbelastningen"
(1:55 min)
Foto: Scanpix

Att stärka läraryrkets attraktivitet är viktigt, det är Lärarfacken, regeringen och arbetsgivarna i Sveriges Kommuner och Landsting och Friskolornas Riksförbund eniga om. Därför har dessa parter fastställt ett tiopunktsprogram som i framtiden förväntas locka mer framgångsrika studenter till läraryrket. En av de viktigaste punkterna är lönefrågan.

– Vi blev överens om att satsa på lön, att satsa på lärarnas arbetsbelastning och att satsa på att utveckla yrket, säger Mattias Åström förhandlingschef på Lärarförbundet.

Han menar dock att man i dagens läge inte kan prata om någon påtaglig lärarkris, utan att överenskommelsen snarare ska säkra läraryrkets kvalité i framtiden.

– Jag är inte orolig över de lärare vi har, men jag är orolig över de lärare vi riskerar att få med en allt lägre söktryck på lärarutbildningarna, säger han.

Överenskommelsen innebär också att lärarlegitimationen utfärdas direkt efter avlagd lärarexamen. Det kommer innebära att arbetsgivarna får ett tydligare ansvar för introduktionen av nya lärare, vilket man på Lärarförbundet betonar är jätteviktigt.

Enligt överenskommelsen kommer även ett nytt skolforskningsinstitut att inrättas, vars arbete kommer att koncentreras på kvalitet och resultat i undervisningen.

– På universiteten och högskolorna finns det pedagogiska institutioner och där finns det folk som forskar men vad det här forskningsinstitutet ska bidra till det är ju ett nationellt samlat perspektiv, säger Mattias Åström.

Långsiktighet och klara spelregler, som överenskommelsens tio punkter garanterar, är något som Lärarförbundet länge efterlyst. Och enligt förhandlingschef Mattias Åström kommer allt detta tveklöst att höja läraryrkets status .

– Om man undantar lön och forskningsinstitutet så är det den riktigt viktiga punkten i det här. Den och det arbete som redan nu pågår kring att få ner arbetsbelastningen och den onödiga administrationen så att lärare i första hand kan koncentrera sig och fokusera på undervisningen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".