Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Nordeas undersökning

Semesterbudgeten ökar på nytt

Publicerat tisdag 18 juni 2013 kl 15.54
"Ökningen är som störst bland de yngre"
(3:31 min)
Var fjärde svensk äger helt eller delvis ett fritidshus - men hela 9 procent av dem semestrar inte alls där. Foto: Scanpix

Efter två år av försiktighet tänker svenskarna på nytt spendera mer pengar på semestern. Det enligt Nordeas årliga undersökning där nu alla åldersgrupper sägs planera öka sin semesterbudget med ca 1000 kronor till den genomsnittliga summan på 15 800 kronor per person. Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson menar att optimismen har mest med nyhetsrapporteringen att göra.

– Jag tror att det är mycket mindre krisrapportering som vi kan ta del av och så har vi fått stigande löner, vi har fått en bra börs tidigare i år, väldigt låg inflation och stigande bostadspriser. Jag tror att det gör att vi känner oss optimistiska och vågar satsa mer på semestern helt enkelt.

Ökningen är som störst bland de yngre, säger Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson. De i åldersgruppen mellan 18 och 25 planerar att öka sin budget från 9 300 kronor förra året till 12 500 kronor i år.

– Det är en ökning med 34 procent sedan föregående år och är en imponerande ökning som tyder på optimism även hos de unga trots negativa skriverier om arbetslösheten och sådant.

Mest optimistiska är Stockholmarna - i genomsnitt planerar de att spendera hela 19 300 på sin semester. I Småland, Östra och norra Mellansverige har man inte kommit tillbaka på nivån från 2010 trots att man även där är mer optimistisk än i fjol. Mest försiktiga är dock de som bor i Västsverige som är den enda bland regionerna där man planerar spendera mindre än förra året. Svårt att säga varför just de avviker, säger Ingela Gabrielsson.

De svenska hushållen lägger idag ungefär lika stor andel av sin disponibla inkomst på semestern som för tio år sedan, säger Ingela Gabrielsson. Siffrorna visar tydligt att barnfamiljerna har stärkts ekonomiskt. I år planerar de att spendera 17 800 kronor på semestern -  för tio år sedan låg deras semesterpeng på i genomsnitt ca 14 700 kronor i dagens penningvärde.

För andra året i rad finansierar hushållen sin semester med i första hand sparade pengar och i andra hand med lönen. Ytterst få lånar pengar till sin semester, betonar Ingela Gabrielsson som själv semestrar i sitt sommarhus. Och så gör 16 procent av svenskarna. Många fler skulle kunna göra det,  för var fjärde svensk äger helt eller delvis ett fritidshus.

– Man kan säga att de som äger fritidshus är ju bland höginkomsttagarna men man kan också säga att det är många medelålders och äldre, och även många som bor i Norrland som äger ett fritidshus. Många har ju ärvt sina fritidshus - och nu är det en fråga om den nya generationen vill behålla dem eller inte.

Väldigt många fritidshus är ju till salu just nu säger Ingela Gabrielsson, men de som behåller sitt fritidshus utan att bo i det under sin semester, och det handlar om hela 9% bland dem, bör fundera på att hyra ut sina hus, rekommenderar Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson.

Privatekonomiska frågor är viktiga för bankernas verksamhet och en undersökning om svenskarnas semesterplaner är bara en del i det som Nordea brukar titta närmare på.

– Och här är semesterpengen intressant eftersom det är något som berör oss alla och vi längtar mycket till sommaren och hur blir det och hur mycket pengar ska vi använda och det är väldigt intressant för oss som bank att se - dels hur mycket pengar man planerar att använda och också hur man tänker finansiera det .

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".