Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bättre villkor för utländska bärplockare väntas

Publicerat onsdag 26 juni 2013 kl 15.58
"Om man inte kan uppfylla våra krav då vill vi inte köpa bär från dem"
(2:52 min)
Thailänska bärplockare har samlats på Kronan i Luleå för att protestera mot bristen på inkomster. Foto: Jens Bäckström / SCANPIX.

Livsmedelsföretagen har kommit överens om ett program som alla aktörer i bärbranschen rekommenderas att använda sig av. Det innebär att noggrant dokumentera arbetsförhållandena i skogen och att på plats kontrollera förhållandena. Detta ska sedan verifieras av en opartisk tredje part. Pasi Anttila är VD för Polarica, det största företaget i bärbranschen.

– Vad vi har kommit överens om med branschen och dagligvaruhandeln är att vi vill ha ett verktyg så att hela bärindustrin kan följas upp systematiskt när det gäller boende, lönerna, och deras villkor under deras tid här i Sverige. Det innebär att under säsongen dokumentera deras boende, deras läge där de bor och sedan ska vi följa upp att man följer de kraven , säger Pasi Anttila.

Polarica har slutat köpa bär när det finns en mellanhand som säljer vidare bär från en mindre grupp friplockare. Man förväntar sig att ca 6000 bärplockare från Asien ska resa hit och stanna två månader för att plocka bär. Sen kommer också friplockare från Östeuropa och då har branschen bestämt sig för att försöka motverka missförhållandena genom t.ex. polisens Id-kontroller. Passi Anttila:

– Det är exakt det vad vi vill gå efter med det här verktyget. Om man inte kan uppfylla våra krav då vill vi inte köpa bär från dem, säger Pasi anttila, VD för Polarica.

Den fackliga organisationen Kommunal är väldigt glada över verenskommelsen och tycker att det är ett viktigt steg för bärplockarnas rättigheter, men anser att det fortfarande finns risker att de EU-medborgare som kommer och vill plocka bär kan bli lurade eftersom kontrollen av deras arbetsvillkor blir svårare, säger Per Holmström, Kommunals förste viceordförande.

- De som kommer hit med fri rörlighet från EU, kan vi fortfarande inte hjälpa på det sättet som vi önskar och de har inte samma trygghet och kommer inte in i den här överenskommelsen. Men det här är ett steg att försöka lyfta branschen så det blir så bra som möjligt, säger Per Holmström.

Och en annan risk för bärplockarna är att man betalar en rättmässigt lön men i den andra änden tar en hög summa pengar för att arbetaren förutom att betala flygbiljetten, också måste betala bland annat för boende och maten:

– Ja precis, och det är det som är så viktigt att man är ärlig och öppen med att de betalar ju för sin resa till Sverige, de betalar för sitt boende, de betalar för den mat som de äter här. Det där måste man också ordna så att man verkligen vet vad som gäller, så att man inte å ena sidan har en bra lön och blir lurad i andra änden på att boende är mycket dyrare än det som man sagt eller maten . Så det gäller att arbetstagaren vet exakt vad som gäller när de kommer hit, Per Holmström, kommunal förste viceordförande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".