Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Här är de nya lagarna

Publicerat söndag 30 juni 2013 kl 06.00
Papperslösas ställning kommer att stärkas
(2:41 min)
Ett antal nya lagar träder i kraft i sommar. Foto: Jessica Gow/Scanpix.

1 juli är det som vanligt dags för ett antal nya lagar att träda i kraft. Det handlar bland annat om hårdare straff för pedofiler, papperslösa som får rätt till vård och att kränkande fotografering blir ett brott.

En av de mest omdebatterade lagförändringarna som börjar gälla gör det förbjudet att i hemlighet fotografera eller filma någon som befinner sig i sin privata miljö eller på en annan plats som är avsedd att vara privat, exempelvis ett omklädningsrum.

Däremot är det inte brottsligt om fotograferingen är motiverad med tanke på syfte och sammanhang. Det är till exempel okej om det är en del i ett journalistiskt nyhetsarbete.

Men flera har varit skeptiska till den nya lagen. Så här sa Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling i Ekot när lagen just hade klubbats igenom.

– I dessa tider, när alla har en kamera i fickan, är det mycket mer vanligt att man använder sig av läsarbilder. Risken är att det nu är många bilder som inte kommer att tas därför att man på ett eller annat sätt är rädd att man skulle begå ett brott.

En annan lag skärper minimistraffet för grovt sexuellt utnyttjande av barn från sex månaders fängelse till ett år. Dessutom kommer flera typer av sexuella övergrepp att klassas som våldtäkt och begreppet "hjälplöst tillstånd" slopas. I stället ska det bedömas om offret har befunnit sig i en så kallad "särskilt utsatt situation".

Kravet på tvångssterilisering vid könsbyte skrotades redan i fjol men ändringen träder i kraft först nu. Riksdagen ansåg att den tidigare lagen inte var i linje med internationella överenskommelser om mänskliga rättigheter.

Matematikundervisningen i årskurs 1 till 3 utökas och nu blir det över 1000 timmar matte per år. Dessutom införs ett krav att undervisningen i kärnämnena svenska, engelska och matematik inte får begränsas för att ge mer undervisning i andra ämnen.

Papperslösas ställning kommer också stärkas. Vuxna personer som vistas i Sverige utan tillstånd kommer få samma subventionerade hälso- och sjukvård som asylsökande och papperslösa barn samma rätt som andra barn i Sverige.

Dessutom ges papperslösa barn rätt att gå i skolan, även om de inte kommer omfattas av skolplikten. Det var ett beslut som välkomnades av många, men en granskning som Skolinspektionen gjort visar att få kommuner är tillräckligt förberedda. Om man inte vet om vilka barnen är kan man inte heller ge dem erbjudande om utbildning och då blir resultatet att många av de här barnen och föräldrarna inte känner till att de har den här rättigheten.

– Man behöver sammarbeta mer med andra samhällsinstitutioner. Det finns ju många frivillighetsorganisationer som arbetar för att stödja just den här gruppen av familjer och barn. Det är viktigt att tillsammans med dem visa rätten till utbildning och visa att det finns kommuner där detta fungerar mycket väl för barnen, sa Ann-Marie Begler, generaldirektör för Skolinspektionen till P1 morgon.

Fler lagar som träder i kraft

  • Det kommer också bli tillåtet för fler att sätta upp övervakningskameror i exempelvis butiker och inom kollektivtrafiken.
  • Ett nytt karriärsteg för lärare införs. Legitimerad förste lärare kommer den som har yrkeserfarenhet och en examen på forskarnivå att kunna kalla sig.
  • Den som köper barnsex utomlands kan straffas för det i Sverige oavsett lagen i det andra landet.
  • Svenska redare och fartygsägare får anlita beväpnade vakter. Syftet är att undvika kapningar av pirater i främmande farvatten.
  • Det kommer krävas tillstånd för att jobba med personlig assistans. De ekonomiska kraven skärps också för företagare i branschen. Syftet är att minska antalet oseriösa aktörer på marknaden.

Källa: Riksdagen.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".