Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Valet blir extremt jämnt visar opinionsmätningar

Publicerat onsdag 3 juli 2013 kl 10.07
"Just nu talar mycket för regeringsskifte, men det kan vända"
(4:49 min)
"Båda sidor måste bli tydligare i valrörelsen som väntar", säger David Ahlin, opinionschef på opinionsinstitutet Ipsos. Foto: Anders Ljungberg/Sveriges Radio.

Med drygt ett år kvar till valet är Almedalen i Visby fullt av politiska utspel, angrepp och diskussioner. Men vartåt lutar det egentligen? De rödgröna är i klar ledning i alla opinionsmätningar, men hoppet lever för alliansregeringen enligt opinionsinstitutet Ipsos. Bland semesterfirare ute i Almedalsparken går meningarna isär vem som vinner valkampen.

– Oppositionen. Det känns som att vindarna blåser åt det hållet.

– Jag vet faktiskt inte ännu. Det är lite för tidigt.

– Jag är säker på att Fredrik Reinfeldt vinner valet faktiskt. För mig finns det bara en person som har den pondusen och karaktären som ledare. Och det är Fredrik Reinfeldt faktiskt.

Det är tidig eftermiddag i Almedalsparken, och ännu ska det dröja flera timmar innan gräsmattorna börjar fyllas av åhörare till kvällens partiledartal. Och även om de tre rödgröna partierna har en ledning på uppemot åtta-nio procentenheter i opinionsmätningarna, så delar David Ahlin, opinionschef på opinionsinstitutet Ipsos bilden att alliansen fortfarande kan hinna ikapp.

– Mycket talar just nu för Stefan Löfven och ett regeringsskifte om ett drygt år. Men samtidigt har vi sett kraftiga svängningar i väljaropinionen under de senaste åren, kraftigare än tidigare, historiskt, så att vi vet att det kan vända, säger David Ahlin.

Och i den flod av opinionsundersökningar som kommit på senare tid så finns det saker som fortfarande talar för alliansen, säger David Ahlin på Ipsos. Och det handlar inte minst om det fortsatt höga förtroendet för statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg.

– De åtnjuter ett starkt förtroende hos väljarna fortfarande. Det är också så att väljarna litar mest på Moderaterna när det handlar om att sköta Sverige ekonomi. Och det är alltid en viktig fråga när det närmar sig ett val.

Dessutom visar det sig att 50 procent av väljarna fortfarande tycker att regeringen gör ett bra jobb. Men flera andra saker talar i oppositionens favör. För samtidigt som hälften tycker att regeringen sköter sig bra, så är det bara knappt var tredje som tycker att utvecklingen går åt rätt håll i Sverige, säger David Ahlin.

– Det finns en oro i dag bland många väljare för utvecklingen i landet. Det är fler väljare som känner att utvecklingen i Sverige går åt fel håll än som tycker att det går åt rätt håll.

Väljarnas förtroende för Socialdemokraternas politik har också ökat på flera viktiga områden, säger David Ahlin.

– Socialdemokraterna har förstärkt sitt förtroende i ett antal viktiga politiska frågor. Förtroendet i skolfrågor och utbildningsfrågor har stärkts rejält och Socialdemokraterna leder där. Och skolfrågan är nu - tillsammans med jobbfrågan - det viktigaste politiska frågan för väljarna, säger David Ahlin.

I jobbfrågan är det dött lopp mellan Socialdemokraterna och Moderaterna. Men också i sjukvårdsfrågan och äldrevårdsfrågan tycker det flesta att Socialdemokraterna har den bästa politiken. Det är bara i den viktiga ekonomiska politiken som Moderaterna har en klar ledning.

Det är också tydligt, säger David Ahlin, att Socialdemokraterna åter har blivit ett alternativ för de mittenväljare som är så viktiga att vinna över på sin sida, men som partiet har tappat i de två senaste valen. I SCB:s stora partisympatiundersökning från maj gick den största strömmen väljare från Moderaterna till Socialdemokraterna.

I den valrörelse som nu väntar måste båda sidor presentera mycket tydligare politiska förslag, säger David Ahlin. Frågan om vem man ska regera med vid en valseger kan bli besvärlig för Socialdemokraterna, men de politiska vindarna blåser ändå partiets väg. Istället är det alliansen som måste ut och söka konflikt, säger David Ahlin, för att måla upp partierna till vänster som ett hot mot mittenväljarnas intressen.

– Det är inte Socialdemokraterna som har störst behov just nu av stora kontraster och konflikt. Det är Moderaterna och alliansen som har större intresse av att det är stora konflikter och kontraster.

Ute i parken i Almedalen ligger solbadarna och trycker. Joggare, cyklister, barnfamiljer snirklar sig fram på de trånga gångarna, och inifrån ett tält hör man någon prata i mikrofon. För oss alla väntar snart en ny valrörelse, och bland semesterfirarna här är det någonting som man lugnt ser fram emot.

– Ja, det gör jag. Det är spännande.

– Jag ser nog fram mot andra saker mer, men det är alltid spännande när det börjar hetta till och debatterna kör igång, säger några besökare i Visby under Almedalsveckan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".