Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny rapport: Allt färre ungdomar dricker och röker

Publicerat torsdag 4 juli 2013 kl 12.52
"En väldigt glädjande förändring"
(1:55 min)
Foto: Kyrre Lien/Scanpix.

Ungdomars användning av alkohol, droger och tobak fortsätter att minska, visar en ny undersökning som Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, presenterade i Visby på torsdagen. För första gången på de 40 år som undersökningarna pågått är det nu en majoritet av niorna som inte dricker alkohol.

– Om man backar bandet till år 2000 så var det 20 procent som inte drack alkohol. Nu är det alltså över 50, så det är en jätteförändring. Och i takt med den förändringen så har också volymerna alkohol man dricker sammantaget sjunkit, så det är en väldigt glädjande förändring, säger Håkan Leifman är direktör på CAN.

Det är 53 procent av niondeklassarna i den här omfattande  årliga enkätundersökningen som svarar att de inte druckit alkohol under de senaste 12 månaderna - för första gången är det alltså fler som inte druckit än som har druckit. Bland gymnasieeleverna i årskurs 2 - som också fått svara på enkäten - är det 23 procent som svarar att de inte druckit det senaste året. 2004 handlar det om tio procent.

Även mängden alkohol man dricker har alltså minskat kraftigt i båda grupperna, och likaså andelen som "super", alltså dricker sig kraftig berusade, minst en gång i månaden. Och det är inte så att ungdomarna gått över till andra berusningsmedel, säger Håkan Leifman.

– Det är inte så att de andra drogerna ökar i motsvarande takt som alkoholen sjunker. Cannabis ligger mera still. Där är det inte en lika positiv utveckling. Det är till och med så att det är lite högre i dag än för några år sedan. Men då talar vi om några procentenheter. Högre, men det är inte alls så att det skulle kunna kompensera den stora kraftiga nedgången i alkohol, säger han.

Och även tobaksanvändning har gått ned kraftigt både bland niondeklassare och gymnasister, och även här uppmättes den lägsta nivån rökare på 40 år. Vad beror då den här nedgången på? Håkan Leifman på CAN ser flera förklaringar.

– Det är hälsotrender. Den är inte "inne" att dricka. Föräldrarna inte minst, är mycket mer försiktiga i dag, och det tror jag är en viktig faktor. En annan är - att när vi mäter i nian - så är det en allt större andel av de som svarat på enkäten som har invandrarbakgrund. Och i vissa av de kulturerna dricker man mindre alkohol. Så det bidrar också, tror jag, gradvis till att vi får lägre siffror, säger Håkan Leifman, direktör på Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".