Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vart tog industrisemestern vägen?

Publicerat fredag 5 juli 2013 kl 08.32
"Industrisemester har blivit dagissemester"
(3:11 min)
1 av 3
Så här såg det ut under industrisemesterns glansdagar. Barnfamilj på på husvagnscamping 1956. Foto: Pressens bild/Scanpix.
2 av 3
Många småföretagare väljer att ta ledigt i juli eftersom de har för få kunder. Foto: Paola Lindahl Voigt/Sveriges radio.
3 av 3
Ett semesterstängt café mitt i Stockholms innerstad. Foto: Paola Lindahl Voigt/Sveriges radio.

Fram till för några år sedan bommade stora delar av Sverige igen under några veckor i juli. Det berodde på att fabrikerna stängde och arbetarna var lediga. Numera är produktionen igång året runt. Ändå talas det ofta om begreppet industrisemester och juli är fortfarande den populäraste semestermånaden.

Sverige fick sin första semesterlag 1938 och då fick arbetarna rätt till två veckors betald ledighet. Efter andra världskriget bestämde arbetsgivarna i överenskommelse med facket att fabrikerna gemensamt skulle hålla stängt under semesterperioden i juli. Det smittade även av sig på andra branscher och i princip var det bara serviceinstitutionerna som hade öppet, om än med reducerade öppettider och mindre personal. Under några veckor var det som om en hel nation la sig i hängmattan.

Men Sverige är inte längre det industriland det en gång var och produktionen är numera igång under hela året. LO:s andre vice ordförande Ingela Edlund minns när industrisemestern började fasas ut i början på 80-talet.

– Jag var själv brevbärare på den tiden och vi upplevde skillnaden från sommar till sommar. När jag började var det väldigt lite post just under de där veckorna som industrisemestern var och sedan år för år så förändrades det, säger hon.

Ingela Edlund säger att en anledning till att industrisemestern försvann är att arbetsmarknaden blev tvungen att anpassa sig till andra länder.

– Framförallt tror jag att globaliseringen ledde till helt andra krav. Om vi tittar på semesterperioderna ute i Europa så ligger de i allmänhet mycket senare till exempel. Vill man vara med i en globaliserad värld så behöver man ha en produktion som är igång året runt.

En undersökning som Handelns Utredningsinstitut, HUI research, har gjort visar en viss förändring i våra semestervanor sedan industrisemestern försvann. Det blir exempelvis allt vanligare att vi sprider ut vår ledighet till andra delar av året.

– Vi tenderar att ta lite kortare semestrar där vi då inte tar 5 veckor i ett svep och det hänger ihop med att man vill ta semester under andra tider på året i större utsträckning, säger Martin Karlsson som är en av de som gjort undersökningen.

Men trots detta är begreppet industrisemester starkt och juli är fortfarande den vanligaste semestermånaden. Många mindre butiker, restauranger och andra småföretag stänger och trängseln i kollektivtrafiken försvinner.

Martin Karlsson säger att det framför allt är småbarnsfamiljer som tar ledigt i juli. Det är inte längre produktionstakten som styr, utan för dem handlar det snarare om att nästan alla förskolor och fritids håller stängt under högsommaren. Man kan säga att stora delar av Sverige har gått från att ha industrisemester till dagissemester, säger Martin Karlsson.

– Talar man med turistentreprenörer runt om i landet så har de med familjer som målgrupp under de tre veckor i juli, då när nästan alla dagis är stängda, ett stenhårt tryck på verksamheten. Särskilt på boendeanläggningar. Då säger de att de kan ta nästan hur högt betalt som helst, säger Martin Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".