Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
ALMEDALEN 2013:

Brobyggare fick fast jobb mitt under seminarium

Publicerat fredag 5 juli 2013 kl 08.44
Systemet med brobyggare ska byggas ut
(3:16 min)
Från vänster: Ivanka Stan, brobyggare från Helsingborg, Angeles Bermudez-Svankvist, generaldirektör för Arbetsförmedlingen, Kristoffer Bogdanovic, brobyggare från Malmö, Mirelle Gyllenbäck, nationell samordnare för romsk inkludering på Arbetsförmedlingen. Foto: Anders Ljungberg/Sveriges Radio.

Det har gått nio månader sedan fem romska brobyggare projektanställdes på Arbetsförmedlingen för att hjälpa romer in på arbetsmarknaden. Och generaldirektören Angeles Bermudez-Svankvist är så nöjd med projektet att hon mitt under ett seminarium i Visby, där hon bara var en i publiken, utlovade fasta anställningar åt alla fem. En av dem är Kristoffer Bogdanovic, brobyggare från Malmö.

– Ja, först av allt måste man väl säga grattis då.
– Tack så mycket.
– Du har fått fast anställning här idag. Så måste man väl tolka det som generaldirektören har sagt?
– Ja, absolut, det får man nog säga, säger Kristoffer Bogdanovic, brobyggare från Malmö.

Det var i oktober förra året som Arbetsförmedlingen projektanställde fem brobyggare, en i var och en av de fem pilotkommuner, som regeringen utsett, för att gå före i arbetet med att inkludera romerna i det svenska samhället.

Brobyggarnas uppgift är inte att själva vara handläggare, utan de ska fungera som en länk mellan romer och Arbetsförmedlingen. Att informera inåt i organisationen och hjälpa romer att övervinna den misstro som många känner mot myndigheter. Men det kan också vara praktiska saker som vara med och skriva ett CV eller förbereda en jobbintervju. Det skiljer sig förstås väldigt mycket, men för en del romer är vägen lång till ett jobb, säger Mirelle Gyllenbäck, som är nationell samordnare för romsk inkludering på Arbetsförmedlingen.

– Vissa romer kanske inte har erfarenhet ens av att komma in på Arbetsförmedlingen. Eller de har inte varit inne på Arbetsförmedlingen. De vet inte vad Arbetsförmedlingen kan erbjuda. Så brobyggarna kan vara med och bidra till att Arbetsförmedlingens generella rykte blir bättre, säger Mirelle Gyllenbäck.

Och redan efter nio månader har de fem brobyggarna och det arbete de utför uppenbarligen gjort ett starkt intryck på Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist. Ett så starkt intryck att hon steg upp på podiet under ett seminarium i Almedalen, där verksamheten presenterades, och utlovade fast anställning åt alla fem brobyggare. Och hon säger samtidigt att systemet med brobyggare ska byggas ut.

– Ja, vi kommer att utöka det nu. Vi kommer nu att se över det här. Människor bor ju oftast nära varandra just på grund av sin kultur  och sin utsatthet, och kanske för att stötta varandra i det dagliga livet. Och då får vi se till att allokera resurser just dit, och det är precis det som är på gång. Inom ett halvår ska vi se hur det här ska kunna utvecklas. Och vi ska successivt tagga upp och förstärka just det här uppdraget, säger Angeles Bermudez-Svankvist.

Det är ett svårt och komplext arbete som väntar. Romernas utanförskap är stort, efter århundraden av diskriminering och exkludering. Men redan nu har Kristoffer Bogdanovic i Malmö hjälpt flera romer till ett arbete.

– Hittills kan jag säga att, när det gäller jobb, att jag fått elva personer ut i arbete i Malmö. Men det viktigaste är egentligen att man ser att det väcks ett hopp hos unga. Nu har de en myndighet som kan förstå deras problematik och där de faktiskt kan få hjälp, säger han.

Och bara det faktum att Arbetsförmedlingen visar upp brobyggarprojektet här i Almedalen är en stor glädje, tycker en annan av brobyggarna på plats i Almedalen, Ivanka Stan från Helsingborg.

– Det känns härligt. Det gör det. Jag är överlycklig idag. Att komma ut med den här informationen och berätta hur vi arbetar. Det är jag väldigt glad över, säger Ivanka Stan, brobyggare från Helsingborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".