Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Återkallade körkort ökade det senaste halvåret

Publicerat fredag 5 juli 2013 kl 11.59
"En del förseelsetyp har ökat"
(2:23 min)
Alltfler förare fastnar på poliskontroller. Foto Bertil Ericson / SCANPIX.

Allt fler blir av med sitt körkort och den vanligaste orsakerna är fortkörning följt av rattfylleri visar en ny rapport från Transporstyrelsen. Men den kraftiga ökningen kan till stor del förklaras av att Transportstyrelsen under första halvåret i år betat av många gamla ärenden. Det säger Solweig Höög-Persson, ställföreträdande direktör vid Transportstyrelsens körkortsavdelning.

– Ja, dels har vi haft en arbetsanhopning så vi avarbetat de balanser vi haft. Men sen har det också skett att en del förseelsetyp har ökat. De mest vanliga förseelserna som är grunden för körkortsåterkallelse är det hastighets överträdelser. Men vi har också ganska många trafiknykterhetsbrott, säger hon.

Totalt återkallades omkring 20 000 körkort under första halvåret i år, jämfört med drygt 12 000 samma period 2012. Men det är ändå bara en bråkdel av de totalt 6,2 miljoner körkort som finns i landet. Och förutom hastighets- och trafiknykterhetsbrott så är körning mot rött ljus, olovlig körning och brott mot väjningsplikt vanliga orsaker.

När det gäller folk med körkort från andra länder så kan det bero på att man inte riktigt kan de svenska trafikreglerna. Att köra bil med ett körkort från ett hemland utanför EU är möjligt under en viss tid enligt regelverket. Och detta kan öka risken för att man omedvetet bryter mot reglerna tills man en dag blir stoppad av polisen på plats. För körkort med olika ursprung finns det olika regler, säger Solveig Höög-Persson.

– När det gäller personer som kommer från EES *, Schweiz och Japan så har de möjlighet att byta ut sitt utländska körkort mot ett svenskt. Och det måste man alltså göra när man är permanent bosatt i Sverige. Är det från en annan främmande stat då får man köra på ett år efter att man är folkbokfört i Sverige. Sen måste man avlägga prov, söka körkortet genom att lägga prov, precis som ett vanligt svenskt körkort, säger Solveig Höög-Persson.

Men det finns andra krav för förare med utländsk körkort som inte kommer från EU eller EES- länderna, säger hon.

– Man ska också ha en översättning av sitt körkort med sig ute på vägen för att polisen kan läsa av den översättning också för att ibland om de är utfärda på olika språk. Sen är det folkbokföring som är avgörande, Solveig Höög-Persson som menar att om man ska få söka svenskt körkort måste man vara folkbokförd i Sverige.

* Island, Liechtenstein, Norge

Rapporten finns att läsa på Transportstyrelsens websidan:

http://www.transportstyrelsen.se/sv/Nyhetsarkiv/Kraftigt-okat-antal-aterkallade-korkort/

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".