Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Mjuka" kompetenser viktigt på arbetsmarknaden

Publicerat onsdag 10 juli 2013 kl 11.00
"Det är såna saker som blir avgörande"
(3:05 min)
Foto: Christine Olsson/Scanpix.

Brist på "mjuka" kompetenser är en förklaring till varför så många ungdomar har svårt att få jobb. Det säger nationalekonomen Magnus Henrekson, som menar att skolan måste bli bättre på att lära ut färdigheter som social kompetens, arbetsmoral och punktlighet.

– Väldigt många jobb idag bygger inte på att man har en specifik yrkesutbildning, utan det är helt enkelt att man har en allmän kapacitet att lära sig ett jobb, och utföra det väl. Och själva utbildningen för att klara det jobbet kan vara ganska kort, och sen så lär man sig på jobbet så att säga. Och då blir inte den här teoretiska utbildningen så viktig så att säga, utan det blir helt enkelt personliga egenskaper, som motivation, uthållighet, pålitlighet, att man är stabil, punktlig. Det är såna saker som blir avgörande för om man gör ett bra jobb eller inte, säger Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi.

Magnus Henrekson och hans kollega Tino Sanandaji, som båda är forskare på Institutet för Näringslivsforskning, skrev i helgen en debattartikel i Dagens Nyheter. De lutar sig mot flera studier när de hävdar att så kallade icke-kognitiva färdigheter, som självdisciplin, social kompetens, motivation, arbetsmoral, pålitlighet och punktlighet, har en stor betydelse på arbetsmarknaden. Och detta kan också förklara varför många unga har svårt att hitta jobb samtidigt som arbetsgivare har svårt att rekrytera även till jobb utan krav på högre utbildning, säger Magnus Henrekson.

– Det finns jobb inom äldreomsorg, inom vård, inom industrin på många platser, inom hantverksyrken - ändå är det skriande brist på människor för de här jobben. Trots att det inte handlar om några längre utbildningar. Och samtidigt ser vi då det här stora utanförskapet och den här stora ungdomsarbetslösheten. Och det tyder på att det här är en viktig faktor, och den har man missat att prata om, och den vill vi lyfta fram. Och vi har mycket forskningsstöd för att den är viktig.

Tidigare var det mer självklart att betona saker som punktlighet och uthållighet, både i uppfostran i hemmet och i skolan, säger Magnus Henrekson, men detta har inte lika mycket fokus nuförtiden. Och det kan bli ett problem för unga när de väl ska ut i arbetslivet.   

– Väldigt många jobb är inte så där otroligt roliga, de har en viss monotoni inbyggd i sig. Och om man inte övar sig tidigt i att klara det så är det många som har svårt att orka med såna jobb, och orkar man inte med de jobben och är motiverad för dem, då är man heller inte anställningsbar på de jobben.

En utbyggd förskola, fler sommarjobb och ökade krav på elever i skolan skulle öka den här kompetensen hos unga, och därmed göra dem mer anställningsbara, menar Henrekson. Att öka arbetstakten i skolan och notera och värdesätta att elever kommer i tid och inte stör på lektionerna till exempel, kan göra att ungdomar får bättre känsla för vikten av bland annat arbetsmoral och punktlighet.

– Det är väldigt bra att man säger det redan i skolan. Idag så invaggas nog många i en falsk trygghet att det här inte är så himla viktigt, det ordnar sig. Och sen kommer man till ett väldigt konkurrensutsatt arbetsliv där kraven och förväntningarna är helt andra. Och då är man kanske 22-23 år gammal när man konfronteras med det här, och inte har förstått att det är så här det funkar, och då blir det en chock för många. Många kanske inte klarar av att ställa om sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".