Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Momssänkningen gav få nya restaurangjobb

Publicerat måndag 15 juli 2013 kl 13.34
"Vi ser ingen ökning"
(3:30 min)

Sänkningen av restaurangmomsen har gett mycket liten effekt på jobben i krogbranschen, visar siffror från Statistiska Centralbyrån. Arbetsgivarna är skeptiska till siffrorna, men på Hotell- och restaurangfacket känner man igen sig i bilden som SCB ger.

När facket pratar med sina medlemmar är intrycket att antalet anställda inte har blivit fler, och att det är minst lika stressigt som före momssänkningen, säger ordföranden Ella Niia.

– Vi ser ingen ökning. Och när vi ser på arbetslöshetsstatistiken i a-kassan, så ser vi inte någon förändring där heller. Utan det är fortsatt höga siffror, Vi ligger på drygt 9 procent heltidsarbetslösa, och drygt 5 procent deltidsarbetslösa.

Statistiken från SCB visar att antal sysselsatta inom restaurangbranschen har inte ökat nämnvärt trots att det har gått 1,5 år sedan regeringen beslutade att sänka restaurangmomsen från 25 till 12 procent. I april i år var det totala antalet sysselsatta i branschen 138 700, medan det i april 2011 låg på 138 300, en ökning med bara 400 anställda alltså, skriver Dagens Nyheter.

Och det här trots att regeringen motiverade sänkningen med att den skulle ge fler jobb, speciellt till ungdomar. Sänkningen beräknades kosta statskassan 5,4 miljarder kronor under 2012, och därefter 4 miljarder kronor per år, enligt finansdepartementet.

Men Björn Arnek, som är avdelningschef på Visita - hotell- och restaurangägarnas branschorganisation - tycker att SCB:s sätt att räkna - det är ett slags urvalsundersökning - är ett dåligt mått på jobbtillväxten i krogbranschen.

– Vi tycker helt enkelt att de inte är särskilt tillfärlitliga, det är vår bedömning. För det första har de här siffrorna hoppat upp och ner månad för månad och det har att göra så klart det är ett urval och det blir osäkert.

Enligt Visista skapades 6 000 jobb i krogbranschen under 2012. De här beräkningarna har gjorts utifrån lönesumman och restaurangföretagens omsättning, och där går det att se en tydlig effekt, säger Björn Arnek.

– Vi tittar på lönesumman och skillnaden när man tittar på lönesumman, det är en totalundersökning, alla arbetsgivare måste betala preliminärskatt och arbetsgivareavgift för sina anställda varje månad. Och det här redovisar SCB på kvartalbasis. Och då få vi hur mycket det totala lönesumman i branschen utvecklats?. Och då blir det alla anställda. Det är inget urval, inget osäkerhet.

Fast det pekar på hur mycket pengar folk tjänar men inte hur många jobb har skapats...

– Ja, det är helt riktigt, men samtidigt är det så här att för att om det skulle ha lett till någon ökad sysselsättning, så ska löneutvecklingen i branschen ha varit extremt hög, nio procent under 2012. Nu är det så att vi har väldigt bra statistik över hur löneutvecklingen har varit. Och under 2012 låg den strax under tre procent. Det betyder att de extra sex procenten lite drygt som lönesumman har ökat med handlar om fler arbetade timmar i branschen.

Men på Hotell- och restaurangfacket är ordföranden Ella Niia tveksam till de här uppgifterna. Det är bara en kategori arbetskraft som ökat de senaste åren, säger hon.

-- Det vi ser är en rätt så kraftig ökning av arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Det är bland annat nystartsjobb och fas 3, säger Ella Niia, ordförande på Hotell- och restaurangfacket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".