Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
ADVOKATSAMFUNDETS GENERALSEKRETERARE:

"Inte stötande" när skattebrottslingar släpps fria

Publicerat tisdag 16 juli 2013 kl 12.17
"Det är domstolens uppgift att sörja för rättsstaten"
(2:16 min)
Anne Ramberg, generalsekreterare vid Advokatsamfundet, välkomnar Högsta Domstolens beslut om förbud mot dubbel straffbarhet för skattebrottslingar. Foto: Yvonne Åsell/SCANPIX

Hundratals skattebrottslingar, som först påförts skattetillägg och sedan dömts i domstol, kan begära resning och få höga skadestånd, efter ett utslag i Högsta Domstolen idag. Beslutet innebär att förbudet mot så kallad dubbelbestraffning i skatteärenden ska gälla retroaktivt, från och med februari 2009. Advokatsamfundet generalsekreterare Anne Ramberg välkomnar HD:s beslut.

– Det är domstolens uppgift att sörja för rättsstaten och de rättsstatliga principerna. Och när lagstiftaren inte gör det, då är det upp till domstolen att tolka och tillämpa lagstiftningen, i enlighet med Europakonventionen som också är svensk lag, säger Anne Ramberg.

Det var i februari 2009 som Europadomstolen ändrade sin tolkning av vilket skydd en individ ska ha mot att straffas flera gånger för en och samma gärning. I praktiken blev då de dubbla processer som Sverige har haft - först en skatteutredning där den som fuskat är tvungen att betala skattetillägg, och sedan en brottsutredning - oförenliga med internationell lag.

Redan då borde lagstiftaren ha reagerat och ändrat den svenska lagen, säger Anne Ramberg.

– Det finns nog anledning att vara kritisk mot regering och riksdag att man inte har tagit den här frågan på allvar. Det är alldeles tydligt att Europadomstolens praxis ändrades då, det var i ett mål mot Ryssland. Och då tycker jag att det ankommer på lagstiftaren att vara lite mer aktiv.

Dagens beslut var väntat, efter att HD för en månad sedan slog fast att en person som har fått betala skattetillägg på grund av felaktiga uppgifter i deklarationen inte också får dömas för skattebrott.

De senaste åren har mellan 75 och 90 personer dömts till fängelse för skattebrott varje år, skriver Dagens Nyheter. Många fler har bara dömts till böter.

Om de innan domen också har betalat skattetillägg kan det alltså sluta med att de får höga skadestånd för kränkningen och ersättningar för exempelvis uteblivna inkomster.

Men Anne Ramberg anser inte att det är stötande att personer som bevisligen begått grova skattebrott nu går fria och antagligen kan kvittera ut stora skadestånd.

– Nej, det är inte stötande. Det är tvärtom oerhört viktigt att man i en rättsstat har en lagstiftning och tillämpar lagstiftningen i enlighet med de lagar och de folkrättsliga förpliktelser som vi har. Och gör man inte det, utan frångår det, då är man ute på ett sluttande plan, säger Anne Ramberg, som är Advokatsamfundets generalsekreterare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".