Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fortsatt trögt för svensk industri

Publicerat tisdag 23 juli 2013 kl 12.30
"Det är något med finanskrisen som gör att det inte lyfter"
(3:59 min)

Storföretagens rapporter för årets andra kvartal visar att väntan på en internationell konjunkturuppgång fortsätter. Den låga efterfrågan i Europa på svenska exportvaror fortsätter och avmattningen i Kina avspeglas också i siffrorna från bolagen. Man kan inte utesluta att risken för varsel och uppsägningar kan öka i höst och vinter om det inte ljusnar.

Börsbolagens vinster fortsätter att falla och blev åtta procent lägre andra kvartalet nu jämfört med samma kvartal i fjol, enligt en sammanställning som finansanalytikern Peter Malmqvist gjort. De fyra stora affärsbankerna fortsätter dock att glädja sina ägare. Under det andra kvartalet blev vinsten 23 miljarder kronor. Bäst gick det för Handelsbanken och SEB medan Swedbanks vinst föll något i jämförelse med samma kvartal 2012.

Mer bekymmersamt är det för den tunga svenska industrin där efterfrågan i Europa och på andra marknader är fortsatt svag med lite mer optimism vad gäller Nordamerika. Kullagertillverkaren SKF var överraskningen med en vinst bättre än väntat. Däremot kunde andra tunga verkstadsföretag som Atlas Copco och Sandvik konstatera kraftigt minskade leveranser av främst gruvutrustning till marknader i bland annat Kina och Australien. Orderingången sjönk med 19 respektive 30 procent.

Efterfrågan på både svensk järnmalm och stål har fallit och det är kärvt för de nyöppnade gruvorna i Sverige. Ståltillverkaren SSAB redovisade ett väsentligt sämre resultat än väntat med en förlust på nästan 300 miljoner kronor för det andra kvartalet.

Sedan finanskrisens utbrott 2008 har förhoppningarna varit att nästa år så vänder det. Men så har inte blivit fallet utan också statsfinansiella kriser har dragit ned på tillväxten i många länder. Världsekonomin är inne i en ond spiral där neddragningar i många länder sänker tillväxten och därmed efterfrågan med ökad arbetslöshet som följd och världen fortsätter vänta.

– Ja, det är helt klart en "väntan på Godot", säger Henrik Unell som är makroanalytiker på banken Nordea.

– Det följer ett mönster där vi tror att krisen är över. De senaste två åren har vi inlett året med positiva prognoser, men det är något med den finanskrisen som gör att det inte lyfter.

Tiden före 2008 var den globala ekonomiska tillväxten god men ledde till ökad skuldsättning för både hushåll och stater och som sedan har fördjupats till dagens kris. Ibland kommer det kvartal med tecken på att konjunkturen vänt, säger Henrik Unell på Nordea, men så faller den död ner igen. Men nästa år då?

– Då ska global tillväxt växla upp, svensk ekonomi växla upp och framför allt amerikansk ekonomi ska växla upp. Det är vad marknaden tror och det är den bedömning som många ekonomer gör inklusive Nordeas ekonomer, men jag tar ingeting för givet helt klart.

Det är inte bara en svag fortsatt efterfrågan som negativt påverkar svensk industri och därmed också arbetsmarknaden. Den svenska kronan är fortsatt stark gentemot valutor som euron och dollarn, vilket gör svenska varor mindre konkurrenskraftiga och intäkterna lägre. Att kronan fortsätter att vara stark beror till stor del på att Riksbanken håller räntan högre än vad den europeiska centralbanken ECB gör. Och Henrik Unell på Nordea anser att Sverige klarar att leva med en stark krona framöver.

– Riksbanken resonerar i termer av att svensk industri klarar av en starkare krona på sikt, men kombinationen av att vi har en svag efterfrågan i världen och en stark krona bidrar till att näringslivet tycker att Riksbanken borde dra sitt strå till stacken och sänka räntan mer så att vi får en svagare krona, säger Henrik Unell, makroanalytiker på Nordea.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".