Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Det kan finnas fler register"

Publicerat måndag 23 september 2013 kl 11.34
"Det är absurt"
(2:37 min)
Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.

Kriminologen Jerzy Sarnecki är förvånad och upprörd över uppgifterna om polisens register över romer. Efter Dagens Nyheters avslöjande utesluter han inte möjligheten att det kan finnas fler register.

– Uppenbarligen finns det inte tillräcklig kontroll så att man har kunnat hålla på med något sådant. Det här är uppseendeväckande, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet.

Sarnecki menar att det är möjligt att registret har startats av enskilda poliser, men att ett sådant här stort register inte kan existera utan att någon märker det.

– Jag misstänker att det är enskilda befattningshavare som har hållit på med det här, sedan misstänker jag också att det inte kunnat ske utan att ett stort antal personer också i högre befattningar har vetat om det och inte reagerat.

Vad tror du att det beror på att de inte har reagerat på det här?

– Jag tror att det dels är en fråga om att det inte finns välfungerande kontrollsystem inom polisen, helt uppenbarligen när det gäller den typen av verksamhet. Sedan tror jag att det visar en grundläggande brist på förståelse för värdegrunder och verksamhetens ändamål. Det första är ett problem, ett organisationsproblem, och det andra är kanske ännu mer allvarligt, säger han.

Polisen har tillstånd att upprätta register för särskilda utredningar som får finnas under en begränsad tid. De finns till för att kartlägga grov brottslighet och då kan personliga kopplingar mellan de misstänkta finnas med. Men då är det orimligt att så många barn skulle finnas med.

– Ja men det är absurt, det är helt uppenbart att man har gjort en kartläggning av en hel grupp. Det är möjligt att det startade med en utredning där kanske några romer förekom, man får hoppas i alla fall att det är bakgrunden. Men sen har det blivit något helt annat och fullkomligt orimligt.

Jerzy Sarnecki vill inte uttala sig om konsekvenserna för polisen men hoppas att det nu ska bli mer klarhet i vad som egentligen har hänt och hur det kunde hända. Sarnecki tror också att det kan finnas fler register.

– I det här fallet så skulle jag gärna vilja veta vem det är som har tillåtit det här.

Tror du att polisen kan ha fler konstiga register?

– Ja beklagligt nog, med bakgrund av det här, så kan man absolut inte utesluta det, säger Jerzy Sarnecki.

Tidigare polis: Registret ingen nyhet

Michael Lundh, tidigare polis. Foto: Marie Hansson/SR.

#text=5654388#över romer kom inte som en överraskning för den före detta polisen Michael Lundh. Han har känt till registreringen i över tio år. Han säger att han hört talas om det från romer. Men när han ringde Skånepolisen fick han inget svar på frågan.

Manifestation: Kräver sanningskommission

#text=5655125# och registrerat tusentals romer väckte starka känslor. Och både i Malmö och Stockholm hölls manifestationer mot registreringen. Utanför riksdagshuset i Stockholm samlades ett hundratal personer för att protestera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".