Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Expert: EU:s klimatmål inte tillräckligt höga

Publicerat fredag 24 oktober 2014 kl 11.35
"Från ett forskningsperspektiv är det inte ambitiöst nog"
(2:38 min)
Johan Kuylenstierna, chef för Stockholm environment institute. Foto: SEI

I natt kom EU-ledarna överens om att minska klimatutsläppen med 40 procent jämfört med 1990 års nivåer. Inte tillräckligt, tycker SEI:s vd Johan Kuylenstierna. 

– Målen ligger i linje med den långsiktiga ambition som EU har satt till 2050 när det gäller att minska utsläppen av växthusgaser. På så sätt tycker jag att de följer färdplanen relativt väl, sen kan man diskutera om det är tillräckligt ambitiöst och om takten går tillräckligt snabbt, och det tycker jag från ett forskningsperspektiv att svaret är nej. När man satte de långsiktiga målen hade vi ett kunskapsläge om klimatet som i dag ser annorlunda ut, och vi pekar på i dag att det är mer bråttom i dag än man kanske tidigare trott, säger chefen för det oberoende forskningsinstitutet Stockholm Environment Institute Johan Kuylenstierna. 

I går kom alltså EU-ländernas ledare överens om att utsläppen av växthusgaser i unionen ska minska med 40 procent jämfört med 1990 års nivåer fram till år 2030, att 27 procent av den energi som används då ska komma från förnyelsebara källor som vind-, vatten- och solenergi och att energieffektiviseringen ska öka med 27 procent.

Johan Kuylenstierna, chef för det oberoende forskningsinstitutet Stockholm Environment Institute, säger att ambitionerna är bra men att de borde ha varit ännu högre. Han hade velat se en utsläppsreducering på närmre 50 procent istället, men framförallt tycker han att det är synd att länderna inte enades om ett högre mål för förnyelsebar energi och energieffektivisering.

– När det gäller energieffektivitet och förnyelsebart så tycker jag att man absolut borde ha en mycket högre ambitionsnivå än vad man har just nu, och det är inte enbart utifrån ett klimatperspektiv utan det är för att det är investeringar som också skapar morgondagens företag och morgondagens jobb, så det är en situation där det egentligen inte finns något att förlora med att ha en väldigt hög ambitionsnivå, säger han.

Trots det är Johan Kuylenstierna nöjd med att EU-länderna lyckades komma överens alls, och säger att det ger ett bra utgångsläge för klimatförhandlingarna på FN:s toppmöte i Paris nästa år.

– Det är viktigt att EU har kunnat komma överens - EU är en viktig kraft i klimatförhandlingarna- även om vi hade önskat en ännu högre ambitionsnivå så är EU:s ambitionsnivå ändå förhållandevis hög. Jag tror att det här ger EU mycket större självförtroende att gå in i förhandlingarna när man har ett så tydligt mandat bakom sig från alla EU:s stater, så att symbolvärdet där är väldigt väldigt stort och viktigt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".