Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mindre pengar till romer – Ullenhag kritisk

Publicerat tisdag 18 november 2014 kl 15.10
Nya ministern försäkrar att frågan ska fortsätta att drivas
(2:10 min)
Montage med förre integrationsministern Erik Ullenhag och kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Foto: Fredrik Sandberg/TT, Jonas Ekströmer/TT. Montage: Sveriges Radio.
Förre integrationsministern Erik Ullenhag och kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Foto: Fredrik Sandberg/TT, Jonas Ekströmer/TT. Montage: Sveriges Radio.

Förre integrationsministern Erik Ullenhag (FP) är kritisk till att den nya regeringen inte avsatt pengar till att fortsätta arbetet för att inkludera romer.

Den ansvariga ministern Alice Bah Kuhnke har försäkrat att den nya regeringen kommer att fortsätta driva den förra regeringens politik för inkludering av romer. Men i regeringens långsiktiga budget finns inga pengar för det, säger den tidigare integrationsministern Erik Ullenhag.

– Det som oroar mig är att om man tittar på statsbudgeten så finns det inga tankar i den. Jag hoppas att det pågår ett arbete inom ramen för regeringen trots det. Jag kommer att använda mig av både formella och informella vägar för att lyfta den här frågan, säger Erik Ullenhag.

Den förra regeringen tog bland annat fram en vitbok om övergrepp och kränkningar av romer under 1900-talet, och utformade en långsiktigt strategi fram till 2032. Målet var att unga romer om 20 år ska ha samma förutsättningar som icke-romer. 60 miljoner kronor avsattes för åren 2012 till 2015.

Och det arbetet har kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke lovat att fortsätta och vidareutveckla. Så här sa hon om den förre integrationsministern Erik Ullenhags arbete för romer, när hon intervjuades av Radio Romano.

– Jag tar vid där han slutade, men jag ska höja ribban ytterligare.

På vilket sätt då?

– Jag tänker fortsätta att lyfta romafrågan. Det är en av mina viktigaste frågor och en del av min portfölj att arbeta mot den systematiska diskriminering som finns, och att främja alla människors lika värde.

Kommer ni att jobba vidare med den romska strategin?

- Absolut, sa kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke i en intervju med Radio Romano tidigare i höstas.

Men i den rödgröna budgetpropositionen minskar anslaget för nationella minoriteter med 15 miljoner kronor från och med 2016, för att – som man skriver – "åtgärder för den nationella minoriteten romer upphör."

Alice Bah Kuhnke hälsar via sin pressekreterare att budgeten för 2016 ännu inte är satt, men att strategins mål ligger fast och att regeringen avser att fortsätta arbetet med att – med de mänskliga rättigheterna som utgångspunkt – skapa förutsättningar för romers inkludering i samhället.

Men Erik Ullenhag saknar ändå strategier från regeringen.

– Vi har haft några år när det har hänt mycket. Det har väckt förhoppningar i den romska minoriteten, vi har börjat överbrygga ett förtroendegap och jag vill vara med och trycka på för att den nya regeringen fortsätter det arbetet, säger förre integrationsministern Erik Ullenhag (FP).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".