Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Forskare vill starta 90-konto till stöd för romska tiggare

Publicerat måndag 29 december 2014 kl 17.05
"allmosor hjälper bara på kort sikt"
(2:17 min)
En tiggande man knäböjer framför ett skyltfönster i centrala Stockholm. Människor går förbi. Foto: Jenny Hallberg/Sveriges Radio.
Antalet hemlösa tiggare från EU har fördubblats i Stockholm på två år. Foto: Jenny Hallberg/Sveriges Radio.

Man bör starta ett insamlingskonto till förmån för de romska tiggare som finns i svenska städer så att de kan få hjälp i sina hemländer, säger miljöforskaren Per Kågeson.

– Jag tycker det är tragiskt att se att människor åker hundratals mil för att sitta utomhus i kylan och tigga och tror inte att det hjälper individerna på annat än väldigt kort sikt och framförallt hjälper det inte romerna som grupp. Jag tror att det vore mycket bättre om man skapade en fond med vars hjälp man kan hjälpa till att förbättra. Bygga nya bostäder, skapa bättre förutsättningar för skolundervisning, både av barn och vuxna, säger Per Kågeson.

Ett så kallat 90-konto är ett bankkonto dit människor kan föra över pengar till olika välgörande ändamål. Det som utmärker 90-konton är att de granskas av den ideella föreningen Svensk insamlingskontroll, som ser till att pengarna faktiskt når fram till de som ska få hjälp.

Och Per Kågeson, tidigare miljöforskare vid KTH, tycker alltså att det borde upprättas just ett sådant 90-konto för Europas utsatta romer, så att folk kan ge pengar till människor på plats istället för att ge allmosor till enstaka personer på gatan.

I dag finns det redan EU-medel för att hjälpa de länder vars befolkning beger sig till andra länder för att tigga, men i Rumänien är man inte ens i närheten av att utnyttja alla de EU-medel man har fått för att hjälpa sin i stor utsträckning marginaliserade romska befolkning. Resultatet har blivit en flykt runtom i Europa för att på gator och torg tigga ihop pengar för att överleva.

Därför föreslår Kågeson också en all-europeisk fond där man använder de outnyttjade resurserna från de östeuropeiska länderna. Det skulle på sikt minska antalet tiggande romer i Sverige hävdar han.

– Ett problem i sammanhanget har varit att Rumäniens regering i väldigt ringa grad har velat utnyttja de Eu-medel som finns och där det krävs en väldigt låg grad av motfinansiering.

Romerna måste själva vara delaktiga för att förändra situationen, säger Kågeson, både i Sverige, men också i sina hemländer.

– Jag tror att det är väldigt viktigt att romerna själva både i Sverige på insamlingssidan och i de länder där stödet bäst behövs medverkar till detta. Ställer krav på att det ska ske och bidrar med den kompetens och kunskap som de har.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".