Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svår situation väntar svenska soldater i Mali

Publicerat lördag 17 januari 2015 kl 07.00
"Träning, träning och åter träning"
(4:04 min)
Överstelöjtnant Carl-Magnus R Svensson, chef för det svenska förbandet i Mali-insatsen. Foto: Anders Wiklund / TT
1 av 2
Överstelöjtnant Carl-Magnus R Svensson, chef för det svenska förbandet i Mali-insatsen. Foto: Anders Wiklund / TT
Svenska soldater övar utanför Karlsborg, inför FN-insatsen i Mali. Foto: Anders Wiklund / TT
2 av 2
Svenska soldater övar utanför Karlsborg, inför FN-insatsen i Mali. Foto: Anders Wiklund / TT

I fredags landade 70 svenska soldater i Mali. Ett utmanande och riskfyllt arbete väntar den svenska FN-styrkan, som ska bidra med underrättelsearbete.

– Vi ska bidra till FN, med dess chefer och förband, med underrättelser som ska hjälpa FN att skydda civilbefolkningen, säger överstelöjtnant Carl-Magnus R Svensson, som leder det svenska förbandet.

När nu den svenska styrkan sätts in i Mali är det första gången på 10 år som Sverige deltar i en FN-ledd militär insats. Den senaste stora internationella insatsen som Sverige var med i var den Nato-ledda insatsen i Afghanistan. Där var svenska soldater direkt inblandade i strid, men i Mali handlar det om underrättelsearbete. Sveriges uppdrag blir att upptäcka fienden i tid för att skydda civilbefolkningen och FN-trupperna.

Redan i november förra året började en svensk etableringsstyrka bygga en camp nära staden Timbuktu, men det är först nu de svenska soldaterna börjar anlända. De första, 70 soldater, landade i fredags morse i Mali, och sedan kommer förbandet stegvis fyllas på fram till mars, då de till slut ska vara 250 stycken.

Och även om det är en ganska liten styrka som Sverige skickar till Mali, så menar Carl-Magnus R Svensson att man kommer kunna bidra med flera saker på plats.

– På det övergripande planet tror jag att vi kan bidra med att vara en del av reformationen och effektiviseringen av FN:s fredsfrämjande operationer, genom att tillföra underrättelsekonceptet. Jag tror också vi kan bidra med att ge framåtblickande underrättelser, så att FN:s övriga förband kan genomföra aktiva operationer, istället för att reagera på motståndarnas aktioner.

Säkerhetssituationen i Mali har försämrats under 2014 och det försvårar genomförandet av FN:s mandat. FN-insatsen Minusma, där ungefär 9000 soldater ingår, syftar till att stabilisera situationen i landet. Dels ska de skydda civilbefolkningen, dels bidra till att återge staten kontroll över hela Mali.

Sedan operationen inleddes i juli 2013 har över 30 FN-soldater dödats i Mali, vilket är ett osedvanligt högt antal. Senast i lördags dödades minst en FN-soldat när islamister attackerade en FN-bas. Utifrån antalet attacker, och antalet dödade soldater under den relativt korta tid som insatsen pågått, är det här en av de farligaste insatserna som FN genomfört, säger Emma Skeppström som är säkerhetspolitisk analytiker på FOI - Totalförsvarets Forskningsinstitut. Och det är stora utmaningar som möter FN-insatsen i Mali, säger hon.

– Det handlar dels om att det inte finns något fredsavtal i landet, vilket gör att det är jättesvårt för FN att implementera sitt mandat. Sen är relationen till regeringen komplicerad, då regeringen utifrån både vilja och förmåga inte tar tag i de problem som finns i landet. Och sen då den väldigt svåra säkerhetssituationen som naturligtvis påverkar FN:s möjligheter att implementera sitt mandat, säger Emma Skeppström på FOI.

Svenskarna kommer att vara baserade i nordvästra Mali, nära staden Timbuktu. Och det är en svår situation som väntar den svenska styrkan, med många potentiella utmaningar och hot. Dels handlar det om direkta säkerhetshot, men också om sådant som sjukdomar och den fysiska miljön, med ett extremt klimat med kraftig värme.

– Under högsommaren i Mali är det 45 grader varmt, och det kommer ju att påverka uthålligheten på soldater och materiel. Vi har bland annat förberett dem genom en annan typ av extremklimat - det arktiska i norra Sverige - för det är så oförlåtande. Men vi har även haft våra soldater inne i en så kallad värmekammare och simulerat ett dygn i Mali, säger förbandschef Carl-Magnus R Svensson.

Och de svenska soldaterna har tränat och förberett sig sedan strax innan sommaren.

– Träning, träning och åter träning. Den operationsplanering som vi tänker oss att vi ska göra där nere, har vi gjort hemma också. Men också personlig färdighetsträning, med allt från sjukvårdsövningar till rena vapenfärdigheter, säger Carl-Magnus R Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".