Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Socialstyrelsen webbutbildar om könsstympning

Publicerat fredag 6 februari 2015 kl 15.50
"Man ska våga ta upp den här frågan med sina patienter"
(2:33 min)
En kvinna sitter vid en dator. Foto: Fredrik Sandberg /TT
Via Socialstyrelsens hemsida kan man få tillgång till utbildningen om könsstympning. Foto: Fredrik Sandberg /TT

Nu lanseras en webbutbildning för att öka kunskapen om könsstympning, och ett informationsmaterial för att berätta om att det finns hjälp att få.

– Det är en webbutbildning som vänder sig till hälso- och sjukvårdspersonal i första hand. Den handlar om vad könsstympning är, vad lagen säger, hur man kan arbeta och ha en dialog om frågan, att man ska våga ta upp den här frågan med sina patienter när det är relevant. Men också att man ska veta vad man ska göra med svaret och veta hur man kan bidra med att arbeta förebyggande, säger Malin Ahner på Socialstyrelsen, som har varit med och tagit fram webbutbildningen kring könsstympning.

Via Socialstyrelsens hemsida kan man få tillgång till utbildningen som alltså är framtagen för hälso- och sjukvårdspersonal, men Malin Ahner säger att även andra som möter flickor som har utsatts för könsstympning eller som riskerar att utsättas kan ha nytta av utbildningen. Utbildningen består av enkla övningar för att reflektera kring stympning, och det finns även filmklipp där vårdpersonal intervjuas om sina erfarenheter och ger tips om hur man kan prata om frågan på ett respektfullt och professionellt sätt. Enligt en kartläggning från Socialstyrelsen är 38 000 flickor och kvinnor könsstympade i Sverige i dag.

Socialstyrelsen har även tagit fram ett informationsmaterial till samhällsinformatörer som arbetar med att utbilda nyanlända om det svenska samhället. Malin Ahner säger att det kan vara svårt att prata om frågan, men att det är viktigt att förklara vad lagstiftningen säger och berätta att det finns hjälp att stöd och få.

– Men det kan vara svårt. Man kanske informerar väldigt kortfattat vad som gäller vad gäller könsstympning i Sverige, men att ha en dialog och få till det här reflekterande samtalet som vi tror är viktigt finns inte riktigt, för det är svårt att prata. Då har vi tagit fram ett material som man kan använda som stöd, som innehåller lite frågor för reflektion och så.

Jamila Said Muse är initiativtagare till FN:s internationella dag mot könsstympning som hålls den 6 februari varje år. Enligt statistik från FN är 140 miljoner kvinnor könsstympade och om man inte stoppar praktiken kommer ytterligare 6 miljoner flickor och kvinnor vara stympade år 2040.

Jamila Said Muse säger att det krävs en nationell plan för att stoppa könstympning. Hon hoppas att fler aktörer kommer engagera sig i frågan och sätta press på politikerna.

– Vi diskuterade att man måste ha en nationell plan, inte bara att uppdrag. Vi vill engagera politikerna, så de blir aktiva och tar sitt ansvar. En ensam tjänsteman kan inte göra någonting, säger Jamila Said Muse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".