Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
#familjutomlands

Regelverket passar inte de som har sjuka anhöriga utomlands

Publicerat onsdag 25 november 2015 kl 12.30
"Jag blir ledsen, för jag betalar skatt som alla svenskar"
(2:00 min)
Anhöriga som hjälper eller vårdar en närstående som bor i ett annat land är en växande. Foto.Talib Yass/SR
1 av 2
Anhöriga som hjälper eller vårdar närstående som bor utomlands är en växande grupp. Foto: Talib Yass/ Sveriges Radio.
Sosiaalivakuutusministeri Annika Strandhäll. Kuva: Kaisa Vuonokari / Sveriges Radio Sisuradio
2 av 2
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. Foto: Kaisa Vuonokari / Sveriges Radio

Socialförsäkringsministern har viss förståelse för att det kan upplevas som orättvist att de som har sjuka närstående utomlands inte kan få närståendepenning.

Radio Sweden och Sisuradio samlar på berättelser från anhöriga som behöver hjälpa en nära släkting i ett annat land under rubriken #familjutomlands den 23-26 november 2015. Läs mer

– Jag har all respekt för att det är en oerhört svår situation i livet, som man möter i det här läget. Och att man också har förväntningar på att vi har system som svarar upp i de här fallen, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.

Den som vårdar en mycket svårt sjuk närstående kan få så kallad närståendepenning från Försäkringskassan för de dagar man behöver vara borta från jobbet. Men det stödet kan man inte få om ens sjuka närstående bor utanför Sverige och därmed inte är socialförsäkrad här.

Najat åker regelbundet till Marocko för att ta hand om sin sjuka mamma. Hon säger att hon är ledsen över att hon inte kan få ersättning eller stöd från Sverige för att vårda sin sjuka närstående, trots att hon bor och betalar skatt här.

– Man blir ledsen därför att när jag kom till Sverige började jag jobba efter sex månader. Jag betalar skatt som alla svenskar. Men när man kollar på systemet och ser att det finns personer som får stöd eller ersättning när de vårdar sina anhöriga, men inte vi invandrare som har släkter i hemlandet, blir man ledsen. Trots att man har jobbat 9 år i rad och betalar skatt, säger Najat.

En stor grupp människor i Sverige har sjuka närstående, exempelvis gamla föräldrar, som bor utomlands. Många av dem påverkas mycket av det i sitt dagliga liv, bär på en oro och det har också praktiska följder för dem.

Och socialförsäkringsminister Annika Strandhäll medger att de anhörigvårdare som har sina sjuka närstående utanför Sverige har hamnat utanför i den svenska lagstiftningen.

– Människor rör sig på ett annat sätt över världen idag. Och vi kan konstatera att som regelverket idag är utformat så har man inte tagit höjd för en situation där man skulle kunna ha ett behov av att vårda anhöriga utomlands, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".