Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sverige värd för klimatkonferens för barn

Publicerat torsdag 26 november 2015 kl 11.32
"Hoppas politikerna lyssnar"
(2:19 min)
Några av barnen som nu ska påverka världsledarna under FN:s klimatkonferens i Paris. Foto: Children's climate conference
1 av 2
Några av barnen som nu ska påverka världsledarna under FN:s klimatkonferens i Paris. Foto: Children's climate conference
Anna Albinsson är samordnare för barnens klimatmöte. Foto: Children's climate conference
2 av 2
Anna Albinsson är samordnare för barnens klimatmöte. Foto: Children's climate conference

Nu möts barn från över tjugo länder i Sverige för att diskutera hur man bäst ska tackla klimatförändringarna.

Det är svårt att leva i en trasig värld, säger 11-åriga Francesca Pheasant som är ett av de barn från 22 olika länder som har rest till Södertälje i Stockholm för att besöka Children's climate conference, en konferens som lyfter barnens röst i klimatdebatten.

Under konferensen ska barnen enas om en gemensam lista på klimatkrav som ska presenteras för världsledarna på FN:s klimatkonferens i Paris nästa vecka. Och enligt Anna Albinsson som är samordnare är barnens röst viktig i debatten om klimatförändringarna.

– Vi hoppas att det här kommer inspirera och barnens röster blir hörda. Det är ju faktiskt deras barn och barnbarn som ska leva på den här planeten så att deras åsikter i den här frågan är väldigt, väldigt viktiga, säger Anna Albinsson.

Flera av de som deltar i konferensen har på något sätt påverkats av klimatförändringarna. De två flickorna som representerar Samoa går båda på en skola som blivit översvämmad på grund av att havsnivån har stigit. Två flickor från Tanzania berättar om hur deras region har drabbats av extrem torka.

Autumn Peltier och Francesca Pheasant är representanter för den kanadensiska delegationen. De har rest hela vägen från ön Manitoulin i sydöstra Canada för att besöka klimatkonferensen i Stockholm och de berättar hur föroreningar från omkringliggande industrier i området där de bor har påverkat både vattnet och luften.

Francesca skulle önska att politikerna kunde försöka få människor att inte konsumera så mycket, medan hennes vän, Autumn Peltier, skulle vilja att de fokuserade på att rena haven.

– Jag tycker att de borde se till att rena kusterna och haven. Det är mycket som är i behov av rent vatten, inte minst vi, säger hon.

Autumn och Francesca är oroliga för hur klimatförändringarna kommer påverka dem i framtiden och hoppas att deras lista med klimatkrav ska göra skillnad. Bara politikerna lyssnar på oss, säger Autumn.

– Jag hoppas verkligen att de lyssnar på oss för för det är mycket som måste förändras. Ibland väljer de att inte höra på, men om vi klagar kanske de kommer lyssna till slut, säger Autumn Peltier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".