Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Svensk järnvägsrestaurang på engelsk lista

Publicerat tisdag 1 december 2015 kl 11.58
"Jag blev så glad så att jag började grina"
(2:55 min)
Berit Wahlgren tittar in i kameran. Klädd i svart topp med svarta glasögon. Foto: Radio Sweden Ryska
Berit Wahlgren, ägare till Järnvägsrestaurangen vid Östra Station i Stockholm. Foto: Radio Sweden Ryska

En av Europas bästa järnvägsrestauranger finns på Östra Station i Stockholm, anser engelska tidningen The Guardian. Något som bidrog till att restaurangen får leva kvar.

 – Jag trodde jag skulle svimma. Jag blev så glad så att jag började grina samtidigt som man får den där känslan som när man blir så där överraskat glad, säger en omtumlad Berit Wahlgren, ägare till restaurangen.

Restaurangen öppnades 1932 och ligger ovanför vänthallen vid Roslagsbanans början, eller slut om man så vill, i Stockholm. Sedan The Guardian skrev om restaurangen är det i stort sett fullbokat varje dag, något Berit Wahlgren aldrig varit med om.

För under åren har det varit både upp- och nedgångar. Höjda hyror och dåliga intäkter har redan gjort att Berit fått sälja sin villa och ta nödlån från en stamgäst. Så när Östra Station i somras stängdes för att bygga om spårområdet blev hon orolig. Utan resenärer – inga matgäster. Räddningen har kommit i form av publicitet i media som lockade dit nya gäster.

– Det är klart, det kommer jättemycket folk. Det har inneburit en fördubbling i omsättningen. Bara från samma dag som jag var på radion på morgonen så fördubblades omsättningen på tisdagen, säger hon.

Inredningen är original, förutom en glasvägg som tillkom på 50-talet för att man skulle få servera vin. Berit beskriver en miljö där alla ska känna sig välkomna och både maten och personalen ska kännas bekant. Flera anställda har funnits där i många år.

Restaurangen är lite av ett familjeföretag. Sedan 1935 har den drivits av samma familj, och Berit Wahlgren tog över efter sin moster 1983. I dag jobbar både hennes dotter och barnbarn på restaurangen.

Maten har alltid varit svensk husmanskost. Tillagad av färska svenska råvaror, mycket grädde och smör. Och på menyn finns fem återkommande klassiker.

– Och det är stekt salt sill med löksås, strömmingsflundra med mos, köttbullar med gräddsås och lingon, raggmunk och fläsk och stekt fläsk med löksås. Det kan vi aldrig ta bort för det är det som folk kommer hit för. Sedan kan de ju äta annat också, men det mesta är ju husmanskost. Det är sådant som är gammaldags som vi har lagat här under alla år, berättar Berit.

Hon har en arbetsvecka på 70 timmar och på 32 år har hon haft 17 veckors semester. Men nu hoppas hon kunna anställa mer personal och till och med gå ner i arbetstid. För det är en optimistisk - och envis - Berit som talar om framtiden.

– Men det är tur att man är det, envis. Jag är rospigg och vi är envisa. Man vet ju inte, det kan ju vända, men det känns som om det inte kan gå dåligt nu, säger Berit Wahlgren, ägare till järnvägsrestaurangen vid Östra Station i Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".