Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

LO: Sänkta skatter orsak till sjukfrånvaro

Publicerat fredag 27 november 2015 kl 12.30
"Varje krona man satsar i förebyggande syfte får man tillbaka"
(2:20 min)
En förkyld kvinna ligger i en säng och snyter sig. På nattduksbordet är det fullt med mediciner. Foto: Jonas Ekströmer/TT.
Sjukfrånvaron i Sverige fortsätter öka visar ny rapport från Försäkringskassan. Foto: Jonas Ekströmer/TT.

Sjukfrånvaron i Sverige har ökat sedan 2010, och andelen sjukskrivna verkar fortsätta stiga.

– De senaste åtta åren har man sänkt skatterna med 140 miljarder och då får man fråga sig var det märks. Det märks hos människor som jobbar allra ytterst i vår välfärd, man har alldeles för slimmade arbetsplatser. Det såg vi också efter krisen på 90-talet då man drog ner kraftigt inom välfärden och vad hände? Jo, sjukskrivningarna ökade, säger LO:s förste vice ordförande Tobias Baudin.

Det är inom offentlig sektor som andelen sjukskrivningar ökar mest. Otrygga anställningar och ökade krav på effektivitet kan ligga bakom att sjukskrivningarna ökar och därför föreslår LO att regeringen höjer statsbidragen så att man kan anställa mer personal och avlasta för de som redan går på knäna, säger Tobias Baudin.

Försäkringskassans rapport visar att sjukfrånvaron i Sverige ökat sedan 2010, en ökning som verkar fortsätta stiga. Regeringens mål är att sänka sjukfrånvaron från 10,3 till 9 dagar, men Försäkringskassans experter menar att den istället kommer hamna på 13 dagar 2020.

Helt klart står man inför stora utmaningar om regeringen ska kunna nå sitt mål, säger Tobias Baudin. Samtidigt är det problematiskt om diskussionen i alltför stor utsträckning börjar handla om statistik och inte om de individer som faktiskt drabbas, säger Tobias Baudin.

– Det är för mycket fokus på ökade kontroller och intyg och jag tror att det är viktigt att vi istället frågar oss varför det är så att människor sjukskriver sig. Det känner jag en stor avsaknad av i debatten, säger han.

Utgifterna för sjukpenningen har ökat med nästan 16 miljarder kronor sedan 2010 och kommer de öka med ytterligare 4,5 miljarder fram till år 2016, enligt Försäkringskassan. På måndag nästa vecka samlas aktörer som har en central roll i sjukskrivningsprocessen för att diskutera hur man ska gå vidare, men det får inte stanna vid en diskussion tycker Tobias Baudin, istället ska man satsa på det förebyggande arbetet redan nu.

– Varje krona man satsar i det förebyggande arbetet får man tillbaka i slutändan av mindre sjukskrivningskostnader och stabilare arbetsplatser där man inte behöver ta in vikarier i samma utsträckning, säger Tobias Baudin.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".