Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Årets Nobelpris i ny tolkning

Publicerat fredag 4 december 2015 kl 09.20
"I hela lokalen så bildas det en evighetsmusik"
(5:03 min)
Skyltdocka i klänning i vitt och guld står i en trämonter. Foto: Catinka Agneskog SR.
1 av 4
Fredspriset tolkat av elever från Beckmans designhögskola. Foto: Catinka Agneskog SR.
Två män, tittar in i kameran. En klädd i rutig skjorta, Mattias Viklund, den andra, Haukur Hannes Reynisson, har svart tröja. Foto: Catinka Agneskog SR.
2 av 4
Mattias Viklund och Haukur Hannes Reynisson vid Kungliga musikhögskolan har båda jobbat med musiken till utställningen. Foto: Catinka Agneskog SR.
Skyltdocka insvept i gigantiskt täcke. Foto: Catinka Agneskog SR.
3 av 4
Ekonomipriset tolkat av Beckmans designelever. Foto: Catinka Agneskog SR.
Skyltdocka i blått. Foto: Catinka Agneskog SR.
4 av 4
Fysikpriset i tolkning av Beckmans designelever. Foto: Catinka Agneskog SR.

På Nobelmuseet visas nu utställningen "Nobel Creations" där elever från Beckmans Designhögskola och Kungliga Musikhögskolan skapat fria tolkningar av årets Nobelpris i form, mode och musik.

– Hela installationen är över 1000 ljudfiler. Och jag kan inte ens räkna ut hur lång tid det skulle ta att hitta alla variationer däremellan, säger Haukur Hannes Reynisson, en av de som skapat musiken. 

Ja, hur låter årets fredspris? Och hur skulle kemipriset se ut om det gestaltades som en klänning? Med utgångspunkt i prismotiveringarna, och de upptäckter och prestationer som ligger till grund för årets pristagare, så har 40 elever från Beckmans Designhögskola och Kungliga Musikhögskolan tolkat priserna i form, musik och mode. Resultatet är en samtida utställning där det klassiska nobelpriset med dess komplexa formler och matematiska uträkningar omvandlats till kläder, objekt och ljud.

Det är femte året som Nobelmuseet genomför utställningen "Nobel Creations" tillsammans med studenterna. 

Karin Johnsson, utställningsproducent på Nobelmuseet, säger att det här blir ett annorlunda sätt att berätta om Nobelprisen.

– Det kan ju kännas väldigt svårt att förstå men genom tolkningar på det här sättet så kan man diskutera Nobelpriset ur en annan utgångspunkt. Och det blir väldigt spännande att göra det. Och sedan är det kul också att samarbeta med unga människor som får bidra med sitt perspektiv också. Som kanske ser på ämnena och upptäckterna på ett annat sätt än vad vi gör som jobbar med det varje dag, säger hon.

Vid sex montrar, som varje representerar ett pris, finns ett objekt och en modekreation. Över detta strömmar musiken. Bland objekten finns lampor och vattenkokare och ett enormt kvitto, som svepts kring kroppen likt en klänning eller gigantiskt täcke, som får representera modeelevernas tolkning av ekonomipriset.

Mattias Viklund och Haukur Hannes Reynisson läser båda musikproduktion på Kungliga musikhögskolan. De har, tillsammans med andra elever från skolan, fått ljudsätta varje pris samt skapa en övergripande ljudbild.

Vid montrarna finns också en läsplatta som ger besökarna chansen att påverka musiken och fysiskt vara en del av verket och arrangera det som händer. I taket sitter sensorer som läser av hur besökarna rör sig i lokalen och triggar igång vissa ljud och melodier. Detta gör att musiken ständigt förändras och på så sätt skapar en evighetskänsla.

 Mattias Viklund berättar att ljudbilden är skapad utan början och slut.

– I hela lokalen så bildas det en evighetsmusik som genererar musikfraser som plockar ur material från ett slags bibliotek som vi har skapat. Och sedan använder vi det här ljudmaterialet för att skapa icke-loopad musik, säger  han.

Något som förenar pristagarna och de deltagande eleverna är kreativitet och skapande. För det är just själva skapandet som leder fram till en upptäckt som är drivkraften för väldigt många Nobelpristagare.

Fastän varje grupp av elever har arbetat var för sig så blir det en dialog mellan de olika tolkningarna.

Årets Nobelpris i fysik tilldelas två forskare som kunnat visa att neutriner har massa. Neutrinernas kollisioner med andra partiklar synliggörs i form av blixtar i laboratorier bestående av stora vattenbassänger. Och det är här som eleverna från Beckmans har hämtat sin inspiration.

Haukur Hannes Reynisson började fundera över hur neutriner låter.

– Det jag gjorde var att jag försökte hitta väldigt lätta och klingade ljud för att på något sätt återspegla neutriner rent "soundmässigt". Men samtidigt så hade jag ett halvbrusigt trummljud under som skulle representera massa, säger han.

På söndag så kommer pristagarna att besöka utställningen och få chans att se sin upptäckt eller sina verk gestaltat i form, ljud och mode.

Innan hela processen med utställningen började var Mattias Viklund och Haukur Hannes Reynisson inte särskilt intresserade av Nobelpriset. Men tack vare att de fick hjälp att förstå upptäckterna så väcktes fascinationen för priset, berättar Mattias Viklund.

– Även vi musiker kanske inte förstår komplexa grejer om neutriner och DNA och sådant där. Så vi försökte stenhårt att förstå själva priset. Och det var jätteroligt.

– På tal om det, jag hade ju ingen koll på Nobel innan jag kom hit alls. Man känner sig så jäkla smart efter en sådan här kort tid när man har fått läsa mycket och försöka förstå. För det här är saker som man aldrig har tänkt på, säger Haukur Hannes Reynisson, elev vid Kungliga musikhögskolan.


 

 

 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".