Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nyanlända ungdomar gör film

Publicerat lördag 5 december 2015 kl 06.00
"De är inte bara en siffra i statistiken"
(2:53 min)
Sofia Norlin, Alexandra Ljungkvist Sjölin och Aziza Ali. Foto: Siri Hill/Sveriges radio
1 av 2
Sofia Norlin, Alexandra Ljungkvist Sjölin och Aziza Ali. Foto: Siri Hill/Sveriges radio
Elever på SPRINT-gymnasiet. Foto: Siri Hill/Sveriges Radio
2 av 2
Eleverna i klass T1 på SPRINT-gymnasiet väntar på att börja skådespela. Foto: Siri Hill/Sveriges Radio

Eleverna på SPRINT-gymnasiet i Stockholm använder film som verktyg för att lära sig svenska.  

Vind som viner, vargar som ylar eller en hund som skäller. Det är bara fantasin sätter gränser när eleverna på SPRINT-gymnasiet improviserar ihop en scen tillsammans med regissören Sofia Norling. Det här är deras första, men långt ifrån sista, möte med Sofia när de för andra året i rad startar ett projekt som kommer leda till en kortfilm om ungdomarnas upplevelser av flykten till Sverige.

Projektet är ett samarbete mellan Unga Klara, regissören Sofia Norlin, eleverna i klass T1 och deras lärare Aziza Ali och Alexandra Ljungkvist Sjölin. Aziza är lärare i svenska som andraspråk på SPRINT-gymnasiet och en av initiativtagarna. En drivkraft bakom projektet är att ge eleverna möjlighet att berätta om sina upplevelser av flykten till Sverige, eller om något helt annat.

– Alla de här eleverna har genomgått svårigheter. De har utsatts för våld, lämnat sina hemländer och släktingar och många vill berätta om sina upplevelser. Det är det behovet som har gjort att vi vill hjälpa dem att göra det, säger Aziza Ali.

SPRINT-gymnasiet är en skola för språkintroduktion och hit kommer ungdomar som har flytt från sina hemländer och kommit ensamma till Sverige. Skolan bedriver i huvudsak undervisning i svenska som andraspråk för nyanlända ungdomar som kan börja här från och med höstterminen det år de fyller 16 till dagen innan de fyller 18 år.

Många av ungdomarna har aldrig gått i skolan förut och enligt regissören Sofia Norlin är teatern ett sätt bra att både lära sig svenska och uttrycka sig när orden inte räcker till.

– Det handlar ju om stora universella känslor som alla kan relatera till och det är ju det som är så fantastiskt med teaterarbetet att man inte alltid behöver snacka så mycket, säger Sofia Norlin.

I april är projektet över och kortfilmen ska visas på Stockholm Filmfestival junior. Men än så länge vet man inte vilka av ungdomarna som kommer vara med och fira. De flesta väntar på besked om de får asyl i Sverige, andra har redan gett upp och vissa vet redan nu att de kommer skickas tillbaka till sina hemländer.

För Aziza och hennes kollegor är det alltid lika svårt när någon måste lämna och ibland undrar hon vad det är som gör att eleverna kan vara så motiverade trots att det har det så tufft. Och även om hon får frågan om vad ett teaterprojekt egentligen spelar för roll för en ung människa som väntar på sitt livs kanske viktigaste besked tänker hon att oavsett vad som händer lever ungdomarnas berättelser vidare.

– Det är ett kvitto och en bekräftelse på att de finns och inte bara är en siffra i statistiken. De finns, de existerar och deras berättelser lever vidare, säger Aziza Ali.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".