Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ett julbord i förändring – med reservation för tradition

Publicerat måndag 21 december 2015 kl 12.26
"Lite märklig konsistens på den här sillen"
(2:23 min)
Ett klassiskt svenskt julbord, bland annat brysselkål, köttbullar och skinka.Foto: Robin Haldert/TT
Foto: Robin Haldert/TT

Maten är viktig för många julfirare. Och branschen ser en ekologisk trend som vuxit sig starkare år för år.

Redan inför julen 2010 rapporterade P1-programmet Kropp & själ om de ekologiska trenderna på julbordet. Och trenden tycks fortsätta, i alla fall om man ska tro Marie Söderqvist som är vd på branschorganisationen Livsmedelsföretagen. Enligt henne har efterfrågan dels på vegetariska och veganska alternativ ökat men dels också på ekologiska och rättvisemärkta varor.

– Här sitter jag till exempel med den allra första MSC–märkta lutfisken som någonsin har serverats i Sverige, vilket innebär att den uppfyller ett antal kriterier som tagits fram så att fisket ska ske på ett hållbart sätt, säger hon.

Den ökade efterfrågan på veganska alternativ, syns bland annat i ett revbensspjäll och en ny sillsort, som baseras på sojaprotein. Men trots de vegetariska trenderna är det fortfarande kött i olika former som branschen förväntar sig kommer att gå bäst i butikerna.

– Skinka såklart och köttbullar och prinskorvar, det hänger kvar. Men det vi ser är att konsumenterna i större utsträckning vill ha närproducerat kött av högre kvalitet, och då är man istället beredd att lägga några kronor extra, säger Marie Söderqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".