Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Byggbranschen tar krafttag mot mutor

Publicerat fredag 11 december 2015 kl 11.26
"Det är slut med bjudbesök på restaurang"
(2:32 min)
Generalsekreterare vid Institutet mot mutor Helena Sundén.
Helena Sundén, generalsekreterare vid Institutet mot mutor. Foto: Kenny Bengtsson / TT

Den privata bygg- och fastighetsbranschen har enats om ett avtal med Sveriges kommuner och landsting som ska stoppa korruption.

Den nya överenskommelsen innebär en ny, betydligt snävare gräns, för vad som klassas som mutor eller korruption. Och det är slut med bjudbesök på restauranger och biljetter till idrottsevenemang. Något som tidigare varit vanligt förekommande, säger Helena Sundén, generalsekreterare vid Institutet mot mutor.

– Mycket här rör den så kallade vänskapskorruptionen, alltså att det är personer som har en privatrelation till en extern part och att man då väljer att plocka in den kompisen istället för att gå ut på marknaden och välja den part som är bäst lämpad, säger hon.

En tredjedel av korruptionsärendena som tas upp i det svenska rättsväsendet rör bygg- och fastighetsbranschen.

Enligt Helena Sundén handlar nästan alla de fallen om att offentliga beställare, till exempel kommuner och landsting, köper tjänster av privata aktörer och i samband med detta har tagit emot en muta. Det kan till exempel handla om restaurangbesök eller att man låtit en snickare bygga en ny veranda till villan och på köpet vunnit en upphandling med kommunen.

– Därför är det här tänkt som ett förtydligande dokument som talar om för parter på båda sidorna om ett avtal vad man får göra. Vår intention och alla parter som har varit med och tagit fram avtalet, deras och vår intention är att man ska kunna umgås med varandra men att det ska vara lätt att göra rätt, säger hon.

De flesta stora aktörerna står bakom överenskommelsen. Både organisationer och företag. Däribland branschorganisationerna Byggherrarna och Sveriges Byggindustrier samt Sveriges kommuner och landsting.

Några exempel på sådant som inte längre kommer att vara tillåtet är att bjuda den lokala tjänstemannen på kommunkontoret på middag eller nöjen inför eller under en upphandling, om det inte är "direkt kopplat till tjänsteutövningen" som det står i överenskommelsen.

Men det är osäkert vad ett brott mot överenskommelsen kan få för följder eftersom dokumentet i sig inte har några direkta rättsmekanismer inbyggt i sig.

– Däremot är det här självklart något som åklagare och domare måste ta hänsyn till när de tittar på svenska mutärenden. Då kan man se att nu har branschen bestämt sig för att "det här är okej", och "det här är inte okej". Och då måste rättsväsendet ta med det i den juridiska bedömningen, säger Helena Sundén generalsekreterare vid Institutet mot mutor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".