Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Terrordom kan få avskräckande effekt

Publicerat måndag 14 december 2015 kl 12.23
"Fällande domen är ett viktigt signalvärde"
(2:04 min)
En av de dömda männen poserar med vapen  i Syrien. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll.
En av de dömda männen poserar med vapen i Syrien. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll.

Att det blev livstids fängelse för de bägge män som åtalats för mord på två män i Syrien är viktigt, säger Haisam A-Rahman, som jobbar mot extremism i Göteborg.

– Det är väldigt viktigt för både Göteborg och Sverige överlag. Det är viktigt att personer som har gjort sig skyldiga till brott i Syrien och Irak ställs till svars för sina handlingar. Den här fällande domen är ett viktigt signalvärde i det framtida förebyggande arbetet för oss, säger Haisam A-Rahman, samordnare för Göteborgs Stads arbete mot våldsbejakande extremism.

Haisam A-Rahman har följt rättegången noga och att han hoppas på att den fällande domen för terrorbrott kommer få fler personer att avstå från att åka ner till krigsområden.

– Individer som antingen sympatiserar eller är emot (daesh) IS har följt detta nära. Det här har ett starkt signalvärde att det är olagligt att resa och begå brott. Har man utfört ett brott så blir det här ett prejudikat i andra ärenden för andra personer som är under utredning.

Fallet är unikt. Det är första gången som återvändare från kriget i Syrien åtalas för terrorbrott i Sverige och ett av få åtal om terrorbrott som väckts sedan den nya terrorlagstiftningen infördes 2003.

De två männen dömdes trots att de inte själva höll i kniven under halshuggningarna i Syrien. Männen filmade avrättningarna men åklagaren har hävdat att männen ändå ska betraktas som gärningsmän, och Göteborgs tingsrätt valde att gå på åklagarens linje. Männen stod åtalade för terrorbrott alternativt folkrättsbrott, men tingsrätten valde att se det som terrorism eftersom avsikten med filmerna har varit att injaga allvarlig fruktan hos den del av befolkningen i Syrien och andra länder som inte tror på "den rätta muslimska läran".

Haisam A-Rahman säger att domen kommer få betydelse även utanför Sveriges gränser.

– Det viktiga är att vi har fått en fällande dom till de båda männen och det blev livstids fängelse. Det är inte viktigt bara för Sverige utan även på internationell nivå. Det här är ett ganska ovanligt fall, säger Haisam A-Rahman som är samordnare för Göteborgs Stads arbete mot våldsbejakande extremism.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".