Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Klimatavtal kan gynna svensk export

Publicerat tisdag 15 december 2015 kl 13.16
"Genom handel kan Sverige bidra"
(2:10 min)
Bilar som kör och avgaser. Foto: Pontus Lundahl/TT.
Viktigt att hitta tekniska lösningar för att kunna fortsätta använda fossila bränslen. Foto: Pontus Lundahl/TT.

Det nya klimatavtalet innebär inga större förändringar för svenska företag i nuläget, men stora möjligheter framöver.

– Det är flera som har sagt att 1,5 graders målet är väldigt optimistiskt och svårt att nå. Jag förstår att många, kanske framför allt Arabländer som har mycket sina inkomster från olje- och gasförsäljning har svårt. Det är en stor utmaning för dem, hur ska de hitta nya sätt att försörja sig i framtiden? Men jag tror också att en teknikutveckling kan bidra till det här, säger Maria Sunér Fleming, ansvarig för energi- och klimatfrågor på Svenskt Näringsliv.

Det kommer inte vara så enkelt att fasa ut fossila bränslen för att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader vilket är målet med klimatavtalet, utan snarare kommer det krävas tekniska lösningar för att kunna fortsätta använda fossil energi, säger Maria Sunér Fleming, och nämner avskiljare som gör att man kan separera och lagra koldioxid som en väg framåt.

– Ur ett globalt perspektiv där 80 procent av energin är fossil så tror jag att det är helt avgörande att vi hittar de här avskiljnings- och lagringsteknologierna för att få bort koldioxiden från vår bränsleanvändning. Jag tror det är svårt att klara jordens energiförsörjning, i alla fall i det korta perspektivet, helt med icke-koldioxidutsläppande källor.

Maria Sunér Fleming hoppas att svenska politiker kommer att uppmuntra företag att arbeta mot klimatsmarta lösningar istället för att införa hårdare regler. Här finns en chans för Sverige att ta en ledande roll, något som gynnar både klimatet och näringslivet.

– Jag brukar ofta prata om att svenska företag som är duktiga på de här frågorna skapar en större global klimatnytta genom att exportera bra produkter, tjänster och teknik som kan hjälpa till att minska utsläppen i andra delar av världen. Jag tror att den tekniköverföringen som det blir genom att man säljer produkterna är väldigt positiv och på så sätt kan Sverige vara med och bidra, säger Maria Sunér Fleming på Svenskt Näringsliv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".