Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringen drar igång kvinnligt medlingsnätverk

Publicerat onsdag 16 december 2015 kl 09.27
"Behövs i fredsprocesser"
(2:14 min)
Statsminister Stefan Löfven i talarstolen på en kvinnokonferens i FN i New York. Foto: Tina Magnergård-Bjers / TT.
Det var på en FN-konferens i New York i september som statsminister Stefan Löfven lovade att skapa ett nätverk av kvinnliga fredsmäklare som ska medla i internationella konflikter. Foto: Tina Magnergård-Bjers / TT.

Kvinnor är kraftigt underrepresenterade vid medling i internationella konflikter, trots exempel på fredsavtal där kvinnor haft framträdande roller.

Sofie Karlsson på Folke Bernadotteakademin kommer att leda projektet med det svenska medlingsnätverket och hon tycker att det är på tiden att kvinnor får en mer framskjuten roll i fredsförhandlingar.

– Vi kan inte längre motivera varför hälften av vår befolkning inte finns med och diskuterar så viktiga frågor som vår fred och framtid, säger hon.

Nätverket lanseras i samband med ett internationellt möte på Rosenbad i dag, där bland andra utrikesminister Margot Wallström och flera internationella kvinnliga medlare medverkar.

Kvinnor har i dag en väldigt liten roll i fredsprocesser runtom i världen. Mindre än tio procent av medlarna i internationella konflikter mellan 1992 och 2011 var kvinnor.

Enligt Sofie Karlsson finns det goda erfarenheter från konflikter på Filippinerna och i Colombia där kvinnor varit med och medlat mellan parterna.

Det var i samband med ett tal under statsminister Stefan Löfvens besök i FN i september som idén om ett kvinnligt nätverk först presenterades.

Rekryteringen till nätverket, som kommer att bestå av både svenska och utländska deltagare har redan påbörjats, säger Sofie Karlsson. Det går att se det kvinnliga medlingsnätverket som ett led i den svenska feministiska utrikespolitiken, säger hon.

– Ja, det här är ju ett konkret sätt för Sverige att jobba med fred och säkerhetsfrågorna där kvinnorna är oerhört viktiga.

Men vilket genomslag hoppas ni att det här kan få. Så att det inte bara fastnar i en papperskonstruktion?

– Vi hoppas såklart att vi kan påverka, dels genom att lyfta frågan men också att konkret ändra balansen på marken. Och att vi ska kunna stödja kvinnor som arbetar nära fredsprocesser runtom i världen, säger Sofie Karlsson på Folke Bernadotteakademin som leder projektet med det kvinnliga nätverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".