Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Jobb viktigt för integrationen

Publicerat torsdag 17 december 2015 kl 09.18
"Att få ett arbete är fantastiskt"
(2:28 min)
Fatma, Christin och Zeina. Kopperativet Yala Trappan i Malmö. Sawirle: Kenadid Mohamed/SR
1 av 2
Fatma, Christina Merker Siesjö och Zeina Dolani från Yalla Trappan. Foto: Kenadid Mohamed/SR
Pär Larshans sargaal ka howlgala shirkadda Ragn-Sells AB. Sawirle: Kenadid Mohamed/SR
2 av 2
Pär Larshans är hållbarhetschef på Ragn-Sells. Foto: Kenadid Mohamed/SR

Zeina Dolani kom till Sverige från Libanon för 26 år sedan. Nu har hon fått sitt första jobb.

– Jag fick först jobb 25 procent. Jag har kämpat så mycket, och min chef litar på mig, så jag fick sedan 50 procent och nu fick jag 75 procent, säger Zeina Dolani.

Zeina Dolani var arbetslös i 24 år. Precis som många andra utrikes födda så hamnade hon utanför arbetsmarknaden i Sverige. Arbetsförmedlingens senaste arbetsmarknadsprognos visar att utrikes födda utgör ungefär 50 procent av de arbetslösa, och att andelen kommer öka de närmaste året. För Zeina Dolani så blev kvinnokooperativet Yalla Trappan vägen in i arbetslivet. Yalla Trappan är ett så kallat socialt företag vars mål är att skapa arbetstillfällen för kvinnor. Zeina Dolani började praktisera i företaget och sedan fick hon ett jobb där.

Christina Merker Siesjö är verksamhetsansvarig på Yalla Trappan. Hon säger att den största vinsten är inte alltid ökade skatteintäkter utan att personer genom ett arbete får en plats i samhället.

– Att få ett arbete är fantastiskt, men den största resan är att känna att "det här bestämmer jag, jag är en röst bland många, vad jag tycker är viktigt”. Då får man vara med och bestämma vad som ska produceras och hur scheman ska läggas. Att känna makt och inflytande tycker jag är jätteviktigt, säger Christina Merker Siesjö.

Det håller Pär Larshans, hållsbarhetschef på Ragn-Sells, med om, men han säger att för företagen är det viktigt att hoppa på tåget och börja anställa nyanlända om man ska komma åt den allra bästa kompetensen.

– De näringslivsrepresentanter som ser utmaningen med att få tag på arbetskraft i morgon, de som är lite framåtseende, inser att här måste man tänka lite annorlunda och det sker mycket i många företag. Men den stora massan har fortfarande inte börjat med det här och de kommer uppleva det här i form av sänkta vinster, så jag ser inget alternativ i framtiden, säger Pär Larshans.

Pär Larshans säger att den största utmaningen för företag kan vara rena fördomar men att det gäller att se förbi sina rädslor och inse att det är bra med mångfald och medarbetare som kompletterar varandra. Men han vill även se lägre trösklar in på arbetsmarknaden.

– Vi måste sänka trösklarna så arbetsgivare vågar anställa, men också att försöka identifiera potential hos människor. Alla människor bär på potential, det gäller bara att hitta den och tillsammans är jag övertygad om att vi kan lösa detta, säger Pär Larshans, hållbarhetschef på Ragn-Sells.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".