Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ökad rädsla för terrorism

Publicerat måndag 11 januari 2016 kl 11.15
"Är Sverige ett bra land att leva i?"
(2:14 min)
Helena Lindberg står vid en mikrofon, iklädd röd kavaj. Hon har kort blont hår. Foto: Henrik Montgomery/TT.
Helena Lindberg, generaldirektör på MSB. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Sverige ses som ett bra land att leva i, men samtidigt i minskar svenskarnas framtidstro.

– Vi kan konstatera att vi ser en förändring i omvärldsläget i både i vårt närområde och globalt i världen. Både fenomen som internationell terrorism, krig, Syrien-konflikten, flyktingströmmar. Det kan vara alla möjliga orsaker. Ett ökat aggressivt agerande från Rysslands sida, annekteringen av Krim och konflikten i östra Ukraina, säger Helena Lindberg, generaldirektör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Allt fler svenskar oroar sig för den politiska situationen i världen. Det visar den årliga opinionsundersökningen från MSB. Särskilt stor är oron för terrorism. En majoritet av befolkningen, 57 procent, oroar sig också för ett terrordåd på hemmaplan och tror att ett attentat kommer att inträffa i Sverige inom fem år.

Samtidigt ökar stödet för Sveriges militära försvar. Drygt 60 procent tycker att Sverige behöver ha ett försvar, och nästan 60 procent av befolkningen tycker att försvaret ska få mer pengar. Det är dubbelt så många som för tre år sedan.

Förra året svängde den opinionen kring ett medlemskap i Nato och svenskarna blev mer positivt inställda till försvarsalliansen. I år anser 49 procent att Sverige snarast eller på sikt bör ansöka om medlemskap i Nato, jämfört med 34 procent som anser att Sverige även i fortsättningen bör stå utanför Nato.

En ny fråga i årets undersökning handlar om falsk information och propaganda, som allt fler oroar sig över.

– Det jag noterar och tycker ska bli spännande att följa framöver är hur man ser på desinformation och främmande makters försök att påverka oss med främmande information.

Men trots den ökade oron och svenskarnas minskade framtidstro, så är inte allt mörkt i MSB:s årliga opinionsundersökning.

– Är Sverige ett bra land att leva i? Där är svaren legat mellan 90-99 procent mellan åren. I år hamnade siffran på 89 procent. Så det är en övervägande del av Sveriges befolkning som tycker att Sverige är ett bra land att leva i, säger Helena Lindberg, generaldirektör på MSB.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".