Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Utrikes födda mer otrygga enligt Brå

Publicerat tisdag 12 januari 2016 kl 15.42
"Bor i större utsträckning i flerfamiljshus"
(2:26 min)
Thomas Hvitfeldt. Foto: Henrik Montgomery/TT
Thomas Hvitfeldt. Foto: Henrik Montgomery/TT

Brottsförebyggande rådets (Brå) senaste nationella trygghetsundersökning visar stora skillnader i trygghet mellan olika grupper.

Det finns till exempel stora skillnader i upplevd trygghet mellan inrikes och utrikes födda.

Thomas Hvitfeldt, biträdande enhetschef på Brottsförebyggande rådet (Brå), säger att det är svårt att peka på varför.

- Vi har ett segregerat samhälle och de som är utlandsfödda bor i större utsträckning i flerfamiljshus och i andra områden. Det är svårt att säga om det beror på det eller på andra saker, säger han.

Varje år mäter Brå i en stor nationell undersökning hur svenskar uppfattar sin utsatthet för brott och otrygghet samt erfarenheter av, och förtroende för, rättsväsendet. En majoritet av Sveriges befolkning känner sig trygga, men det finns som sagt skillnader mellan olika grupper. 

Till exempel mellan personer som bor i just flerfamiljshus, som känner sig otryggare, jämfört med de som bor i exempelvis en villa.

Det finns även stora skillnader mellan könen, säger Thomas Hvitfeldt.

– Både bland män och kvinnor så har tryggheten legat relativt stabilt, bland männen under hela tiden vi har gjort undersökningen och bland kvinnor sedan ungefär år 2010. Men skillnaden mellan män och kvinnor är väldigt stor.

Hur förklarar man det?

– Att kvinnor känner en större oro att utsättas för brott, och en större oro för att utsättas i det offentliga rummet.

Bland männen är sex procent oroade för att utsättas för överfall och misshandel - jämfört med 16 procent av kvinnorna. Kvinnor känner sig också mer otrygga för att vistas utomhus i området där de bor i än vad män gör. För kvinnorna är siffran 25 procent och männen 7 procent.

Andelen personer som uppger att de känner sig otrygga när de är ute ensamma i sitt bostadsområde på kvällen har visserligen minskat - från 21 procent 2006 till 15 procent 2015. Ändå undviker nästan var tionde kvinna att gå ensam sent en kväll i området där hon bor på grund av otrygghet.

– Sedan kan man också säga att otryggheten påverkar ens beteende. Om man känner en större otrygghet så kanske man inte tar lika stora risker vilket också får konsekvens för huruvida man utsätts också, säger Thomas Hvitfeldt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".