Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Oklarhet kring sekretesstämplade polisdokument

Publicerat onsdag 20 januari 2016 kl 14.56
"Det är inga hemligheter"
(3:09 min)
Polisen har fått positiva reaktioner för sitt välkomnande av fyktingar. Rikspolischefen anser att man ska möta de som kommer med värme. Foto: TT.
Det råder oklarheter kring att polisen har sekretesstämplat handlingar rörande flyktinginsatser. Foto: TT.

Polisen vägrar lämna ut handlingar rörande flyktingkrisen och hänvisar till att det är sekretessbelagt arbetsmaterial eftersom det kan skada polisarbetet.

– Det förvånar mig att de resonerar på det sättet. Naturligtvis ska inga uppgifter ur en pågående eller avslutad insats läcka ut om det kan försvåra brottsutredande verksamhet, men i det här fallet är det frågan om en övergripande statistik för hela Sverige som polisen vägrar att lämna ut. Jag har väldigt svårt att se hur det ska kunna skada den här brottsbekämpningen, säger Nils Funcke, journalist och expert på offentlighetsprincipen.

Polisen vägrar lämna ut information rörande polisarbetet kring flyktingkrisen, rapporterar Dagens Nyheter i dag. Alla insatser som berör asylsökande ingår i en insats som kallas för Alma och enligt ett internt dokument som DN har tagit del av ska ingenting i pappersväg gällande Alma-kommenderingen lämnas ut. En stabschef hos polisen säger till DN att uppgifterna är sekretessbelagda i sin helhet.

Anledningen är att allt material rörande Alma är klassat som arbetsmaterial.

Det bekräftas av Malin Näfver, pressekreterare hos polisen.

– Eftersom det är arbetsmaterial så är det sekretssbelagt. Så länge det är en pågående insats så är det arbetsmaterial så att säga.

Det gäller alltså även övergripande statistik, om jag exempelvis vill veta hur många polisingripanden ni har gjort på asylboenden under förra veckan?

– Ja, precis, säger Malin Näfver, pressekreterare hos polisen.

Men det verkar råda förvirring inom polisen om vad som egentligen gäller. Den nationella kommenderingschefen för Alma-insatsen Thomas Wallberg ger en annan bild. Han säger till Radio Sweden att han inte har sett något internt direktiv som slår fast att allt material rörande Alma är sekretessbelagt.

Så det finns inget generellt beslut om att ni inte lämnar ut någonting rörande Alma-insatsen?

– Nej inte generellt. När vi har fått förfrågningar om allmänna handlingar har det fattats enskilda tjänstemannabeslut och även överklagbara myndighetsbeslut, säger Thomas Wallberg, nationell kommenderingschef för Alma-insatsen.

När Radio Swedens reporter intervjuade rikspolischefen Dan Eliasson under Folk och Försvar-konferensen i Sälen i förra veckan, så verkade han vara inne på samma linje.

Vet du hur många ingripanden ni har gjort på asylboenden?

– Nej jag har inte det i huvudet, men vi kodar dem just nu för att kunna följa upp det statistiskt.

När kommer man kunna få ta del av det?

– Jag tror att du kan få ta del av det i dag eller i morgon. Det kan ta tid innan arbetet är klart, men det är inga hemligheter. Vi försöker göra tydligt och klart vad vi har för arbete, säger Dan Eliasson, rikspolischef.

Nils Funcke, journalist och expert på offentlighetsprincipen, tycker att uppgifterna om polisens hemligstämpling är oroväckande. Han är tveksam till om det alls är juridiskt möjligt att sekretesstämpla allt material under den pågående Alma-insatsen.

– Jag hoppas att det blir en prövning i kammarrätten huruvida de har tolkat lagen rätt, säger Nils Funcke, journalist och expert på offentlighetsprincipen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".