Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2011/2012. Clara Lidström, Underbara Clara, sprider kunskap och tar ett nytt grepp om husmodern...
Måndag 28 februari

Naturliga former i inredningen

Publicerat måndag 28 februari 2011 kl 07.00
Thorbjörn Laike, miljöpsykolog om naturens eget mönster
(3:27 min)
1 av 3
Vitmålad björkgren visar smyckena. Foto:Clara Lidström
2 av 3
Citrus på ståltråd. Foto:Clara Lidström
3 av 3
Frukt och grönt som ljushållare. Foto:Clara Lidström


Trägolv, marmor, fotoväggar med skog och hav. Väljer människor naturens design bara för att den ser snygg ut? Eller gör naturens mönster något mer med oss?
I Husmorsskolan hemma hos Underbara Clara får träd och grönt plats i inredningen.
Claras citruskrans:

En grov ståltråd (Claras tråd är ca 3 mm)
5-6 citroner
5-6 limefrukter

Ståltråden till själva kransen är ungefär en halvmeter, men Clara rekommenderar att man behåller betydligt mer av tråden tills kransen är klar. Det behövs för att händerna ska ha något att hålla i.

Clara delade några av frukterna och varvade sen skurna halvor med hela frukter på tråden. Hon trädde ibland tråden rakt genom frukterna, ibland diagonalt för att få ett mer naturligt utseende. När alla frukter trätts upp böjde hon ihop ståltrådens ändar och tvinnade ihop dem, när det var klart kapade hon av överbliven tråd.

- Min krans blev snudd på för tung. Det hade varit bra med en något grövre ståltråd och kanske fler halvor av frukterna än så många hela citroner, säger Clara efteråt.

Äppelljus

5 st gröna äpplen
5 värmeljus

Testa först om äpplet står stadigt på ett bord. För säkerhets skull skar Clara bort äpplets runda form i botten, ett tillplattat äpple står stadigare.

I toppen av äpplet tog Clara bort äppelkvisten. Över kvistfästet satte hon en tom aluminiumform från ett värmeljus, formen ska vara upp och ner med metallkanterna neråt. Tryck till så kanterna går ner en liten bit i äpplet och ger en cirkelform.

När Clara märkt upp alla äpplen sätter hon ihop aluminiumformen och värmeljuset igen.  Sen skär hon i äpplet efter ringmarkeringarna och gröper ur frukten så att ljuset kan få plats (se bilden).

- Gröp inte ur för mycket då åker värmeljuset runt i äpplet, tipsar Clara.

Miniträd för smycken/nycklar

1 kvist/gren ungefär lika lång som en underarm
(den bör ha flera mindre förgreningar så det finns kvistar att hänga på sen)
1 mellanstor kruka
Stickmassa (finns i blomsteraffärer/ större matbutiker. Ser ofta ut som en mörkgrön eller grå tegelsten men är poröst material).

Clara målade sin björkkvist med vanlig väggfärg först för att få ett ljusare uttryck. Hon målar slarvigt.
- Ja, färgen behöver inte vara täckande, det är fint om kvistens riktiga färg skymtas här och var, tycker hon.

När färgen torkat mätar Clara upp hur mycket stickmassa som ryms i krukan och skär till en lite för stor bit (ungefär 1 centimeter extra runt om).

- Sen trycker man ner stickmassan i krukan. Massan ska sitta trångt, därför är det bra med en något för stor bit från början.

När massan är på plats sticker Clara ner kvisten i stickmassan i mitten av krukan.

- När miniträdet är klart är det bara att hänga upp smyckena, nycklarna eller vad man nu vill ha. Smycken är vackra i sig och blir mer använda om de hänger framme.

Man kan också täcka stickmassan med fler smycken, stenar eller ett tyg.

Herrbetjänt av kraftig gren

Clara tog en kraftig björkgren (så kraftig längst ned att hon inte nådde runt stammen med båda händerna)

Grenens längd sågades av till knappt 2 meter.

Kvistarna som stack ut från grenen kapades till decimeterlånga.

- Såga inte av för mycket, kvistarna som sticker ut fungerar som utmärkta klädkrokar, men de behöver ha lite längd så att jackar, väskor och halsdukar får plats, säger Clara.

Björkgrenen fick sedan plats i ett hörn i hallen, foten/botten står bara ett par decimeter ut från väggen glider därför inte ut på golvet. (Vill man vara riktigt säker kan man fästa grenen/herrbetjänten i vägg/golv).

Clara behöll björkens näver, men grenarna kan naturligtvis också borstas och skalas av för att målas.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".