Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2011/2012. Clara Lidström, Underbara Clara, sprider kunskap och tar ett nytt grepp om husmodern...

Möt Underbara Clara!

Publicerat måndag 14 mars 2011 kl 09.26
Edun:hej sandelträtvålen du använder, vet du om den går att köpa i butik i Umeå eller bara beställa? karm
Clara Lidström:Hej du! Det finns olika typer av sandelträtvålar så någon sådan tvål finns säkert att köpa i Umeå.
Anna:Hur motiverar du dig själv att sätta igång med alla projekt du gör?
Clara Lidström:Oj! Jag bara sätter igång, oftast är jag så ivrig på det färdiga resultatet att jag helt enkelt inte kan låta bli att sätta igång. Ju mer man gör desto kortare blir startsträckan så mitt tips är att göra mycket ;)
Marie:Hej Clara! Har du något bra tips mot hosta?
Clara Lidström:Jag tycker att honungsvatten brukar hjälpa. Och att undvika mjölkprodukter som känns slembildande. Har man torrhosta tycker jag att det är skönt att andas ånga från varmvatten
Anna:Om du fick ändra en sak med ditt liv just nu, vad skulle det vara?
Clara Lidström:Ingenting faktiskt! Just nu är mitt liv ganska precis som jag vill ha det.
Lisa:Jag har några pelargonsticklingar i en vas. De har börjat få rötter nu och jag undrar när och hur jag ska plantera dom?
Clara Lidström: Stoppa ner dem i jorden nu! De kommer ta sig fint. Man kan också ta skott direkt från pelargoner och stoppa ner dem i en kruka, utan omvägen via en vas. Så brukar jag göra och då sparar man lite tid.
Eva:Vill passa på att tacka för tipset om Linoljesåpa :-) Imponerande bra!
Clara Lidström:Vad kul! Tack själv.
Elin:Har du något bra tips på vårläsning?
Clara Lidström:För några vårar sedan läste jag hela Agnes von Krusenstjernas serie där bland annat böckerna Den blå rullgardinen och Porten vid Johannes ingår. Fantastiskt bra stämningsfull vårläsning!
Barbro:Hallåj, blir så glad över de här programmen, men jag undrar måste man ha det så gulligt och rutigt och kvinnligt, kan man pyssla i overall oxå??
Clara Lidström:Klart man kan det! Jag pysslar oftast själv i långkasonger, oömma kläder är ju bra när man ska göra lite skitigare grejer.
Pam:Jag har haft mina pelargoner stå framme i fönstret i vanlig rumstemperatur hela vintern, och inte ställt dem svalt som rådet lyder. De har blommat lite någon gång ibland till och med, himla lustigt. Jag vet att du också brukar göra så med dina pelargoner, men nu undrar jag om du brukar ansa dem och ta ner dem mycket innan våren/sommaren kommer? Tack.
Clara Lidström:Jag brukar också ha mina blommor framme hela vintern. Nu på våren beskär jag dem och planterar om de som behöver lite större krukor. En näve pelargonjord i krukorna sätter fart på växtligheten
Teresa:Har du någon gång fastnat och inte vetat hur du ska göra för att komma igång med kreativiteten? Hur gör du då? (om du har tips) Även om man är superpeppad men har svårt med att börja. Man blir ju så ledsen i hjärtat när kreativiteten och handlingarna inte är synkade. kram
Clara Lidström:Ja visst det känner jag väl igen. Jag brukar börja med något enkelt pyssel som jag vet att jag kommer att lyckas med och det i sin tur ger energi och självkänsla att fortsätta!
Therese:Hej! Vet du någon mat som är bra för att motverka stressreaktioner i kroppen?
Clara Lidström: Jag tycker själv att varm mjölk med lite honung är lugnande, fast jag vet inte hur vetenskapligt det är
Nina:Ska du inte göra något på tv? Ett husmorsprogram på tv :)
Clara Lidström:Det får tiden utvisa ;) men visst vore det väl roligt?!
Lovisa:Hej Clara! Varifrån får du alla dina pyssel-idéer?
Clara Lidström:Jag vet inte riktigt, jag läser många bloggar och tidningar och böcker som inspirerar mig. Sedan inspireras jag av verkliga livet - har jag ett behov så försöker jag hitta en lösning på det, vare sig det handlar om att putsa silver till att göra en lampskärm
Lovisa:Vilken är din bästa/sämsta egenskap?
Clara Lidström:Jag är glad och energisk! Det sämsta är väl att jag är lite konflitkrädd, kanske?!
Lovisa:Vad har du för framtidsplaner?
Clara Lidström:I år ska jag vara barnledig i huvudsak men massor av spännande saker kommer hända ändå. Tyvärr är ju det mesta hemligt i den här branschen men läser man bloggen så kan man hålla sig uppdaterad
Therese:Jag tycker att det är sårt att tvätta miljövänligt och samtidigt få det rent (vitt blir ofta gulgrått och fläckar bleks men går inte bort) - tips där för någon som inte har ständig tillgång till tvättmaskin?
Clara Lidström:Jag tycker att linoljseåpa är fantastiskt på fläckar. Gnugga in och låt dra en stund innan tvätt! Galltvål är också bra. Anledningen till att mycket vitt blir grått är att plaggen är färgade vita och att den vita färgen tvättas bort. Tyvärr är det svårt att komma till rätta med det problemet
Anna:Hej Klara. Vad använder du för produkter till hår och ansikte? Och resten av kroppen också kanske. Använder du vanliga som man köper i butik eller kör du nå "husmors" där också?
Clara Lidström:Jag använder vanliga produkter men försöker köpa ekovarianter. En hel del huskurer används också, bland annat mycket honung, olja och yoghurt. Vi gjorde ett program om detta i Husmorsskolan - kolla i arkivet
Anna:Hej! Varför får pelargonen bruna blad (alltså själva blomman blir brun)? Hur sköter jag den bäst?
Clara Lidström:Nyp bort bruna blad. Pelargoner som står i allt för skarp sol kan också få bruna blad. Testa att skärma av dem lite
Anna:Vilka andra bloggar följer du? Sen vill jag bara passa på att säga hur bra du är!!
Clara Lidström:Jag följer säkert fyrtio bloggar, kolla länklistan på min blogg vettja!
Lovisa:"Rekommenderar" du Norrland? Har både en stadsmänniska och en lantmänniska i mig, men har inte varit särskilt mycket där uppe ändå. Kan du känna att det finns något du saknar?
Clara Lidström:JA det gör jag! Det gör jag verkligen. Umeå är en fantastisk stad med bra klubbar och cafeer för sin storlek - men ändå nära till landet. Själv föredrar jag att bo på landsbygden. Här är den underbar
Barbro:Och så udnrar jag om det blir några fler Husmorsskolan till hsöten förstås!!
Clara Lidström:Det vet jag inte ännu men det vore ju roligt!
Lovisa:Lyssnar du på någon musik? I så fall vilken?
Clara Lidström:Jag gillar Monica Zetterlund, Jewel, India Arie och all möjlig jazz
Annika:Jag bor litet, i ett studentrum, hur får jag in samma känsla som du lyckas med i ditt stora underbar hus på 20 kvadratmeter?
Clara Lidström:Oj! Jag vet inte om det är den lantliga ljusa stilen du tänker på? I så fall; satsa på mårbackapelargoner, gamla slitna loppismöbler, köp gamla handgjordadukar, gardiner och spetsar på loppis och mixa med annan inredning!
Lovisa:Vad är det bästa med att vara mamma? :)
Clara Lidström:Det bästa är att egot får sig en rejäl törn och att man får sätta någon annan i centrum. Sedan gillar jag att pussas och det kan man göra hur mycket som helst med en liten bebis!
LizzieNora:Hej Clara, jag undrar hur tjock yoghurten var? typ turkisk? Låter väldigt spännande
Clara Lidström:Jag brukar försöka köpa en tjockare typ av yoghurt, det finns flera olika märken men det mesta brukar funka bra bara den är tjock!
Lisa:Hvor mye penger bruker du på pyssel? Hvor mye kjøper du på loppis og hvor mye kjøper du på spesialbutikker? Og hva er det dyreste pysselverktøyet ditt?
Clara Lidström:Jag köper nästan aldrig något på pysselbutiker just eftersom att det är så dyrt och dödar kreativiteten lite. Det är roligare att hitta materialet själv tycker jag - på second hand till exempel. Min häftpistol för möbler var rätt dyr men den använder jag till allt !
emma-teresa:bra kvällsmatstips efterfrågas!! mackor, mannagrynsgröt o pannkakor, är gott, men vill ändå variera mera! :)
Clara Lidström:Jag gillar fruktsallad, varm fruktsallad eller mannagrynsgröt !
Nanna:Hej Clara! Tack för ditt fantastiska program tillsammans med Erica! Jag ska ta del av sändningarkivet och lyssna på allt härligt, fiffigt och inspirerande som du har bjudit oss lyssnare på! Kommer ditt program tillbaka med nya sändningar i radion senare i år? Det vore underbart, helt enkelt! Varma vårvinterhälsningar! //Nanna
Clara Lidström:Tack snälla :) Det hoppas vi att det gör. Den som lever får se!
Eija:Hej! Jag läste bland dina kommentarer någon som frågade om du gillar Lilla Lovis. Själv älskar jag henne och allt hon gör men jag är också nyfiken på vad du tycker!
Clara Lidström:Jag tycker att hon är klockren och rolig!
Elin:Hej underbara du! är så glad du gör det du gör! ska precis hälsa på en familj som en en bebis som är i samma ålder som er. Tänkte köpa en present till barnet, har du något tips vad som kan vara bra i denna ålder? Vad saknar ni som ni önskar ni hade?
Clara Lidström:Jag tycker att det är roligt att få barnböcker, även små bebisar kan ha nöje av böcker om de är färgglada och enkla. Jag läser för min lilla pojke trots att han bara är fem veckor!
Anna:Vad tycker du om E621? Har du något råd om det?
Clara Lidström:Jag brukar försöka undvika det, genom att inte köpa halvfabrikat!
Maria:Tack för ett jättebra program och blogg! Är det bestämt än ifall det kommer fler delar i Husmorsskolan?
Clara Lidström:Tack :) det är det inte ännu!
Therese:Du tipsade om att man kan beskära pelargoner, men hur gör man?
Clara Lidström:Jag brukar klippa ner den med en sax, där pelargonen förgrenar sig så kommer nya skott!
moderator:Hej vilket tryck det varit i denna chatt med Clara, tack alla som velat vara med och prata om allt från pelargoner till varför det varit så gott om rutiga förkläden, snart stänger vi för den här gången, hälsar Erica Dahlgren producent för Husmorsskolan hemma hos underbara Clara
Rickitickitavi:kan inte du skriva ner en "Claras mat och hälso-vecka inlägg i bloggen". Du verkar vara den hälsosammaste människan på jorden. Avvägd och down to earth.
Clara Lidström:Det var ett bra förslag. Ska ha det i åtanke. Tack du!
Madeleine:Underbara du! Jag har ingen fråga utan vill bara tala om för dig vilket underbart fint hem du har, och vilken otroligt söt pöjk! Fortsätt ge mig inspirerade bilder på ditt hem, jag får aldrig nog! Många kramar Madeleine
Clara Lidström:Vad roligt att du tycker det - tack snälla! Kram
Isabelle:Hej, jag undrar vad man ska göra om man inte har plats för en egen liten studio där man kan sitta och pyssla utan lever i en jättetrång liten etta. Finns det något "första-hjälpen" pysselsett med saker man bara måste ha för att kunna göra fina pyssel?
Clara Lidström:Jag har skrivit en liten lista på min blogg tidigare, men jag kan rekomendera tapetklister, papperssax, tygsax, nål, tråd, limpistol och tejp!
Johanna:Du har varit så bra på att berätta allt om din graviditet utan att berätta allt lixom. Jag är livrädd för att föda men du motiverar till att vilja våga...krama om lilla B lite extra från oss bloggläsare!
Clara Lidström:Vad fint att du känner så! Jag var också lite rädd för det men profylaxkurs med mannen hjälpte bra :)
Elin:vad tycker du om nagellack. tips på slitstarkt sådant i trevlig vårfärg?
Clara Lidström:Jag älskar nagellack trots att det är en miljösynd. Jag skulle satsa på ett pistagegrönt eller babyrosa. Fast mullvadsfärgat är ju också populärt
Gunnar:Hej på dig! Trots att jag är man så brukar jag lyssna på dina vädligt handfasta tips, bästa var nog fotvården med citron, har du något bra tips för att få fler killar att pyssla rentav???
Clara Lidström:Bara dra med dem så upptäcker de nog hur kul det är!
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".