Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012. Ett humorprogram i gränslandet mellan nyheter och allvar med Annika Lantz.
Krönikör Annika Lantz i nyhetsflödet:

Moderaternas senaste melodi: Rättvisan

Publicerat tisdag 12 april 2011 kl 13.16
Annika Lantz har sett, tänkt och bekymrats. Och sett hoppet tändas.

I går fick jag den överraskande känslan av att världen är litet skev. Så här på våren brukar ju annars tillvaron glida fram i en jämvikt av krokus och vintergäck, herrallsvenska och damallsvenska, somaliska pirater och afrikanska diktatorer, men plötsligt ruckades den här balansen av dom förbannade nyheterna.

I Aktuellt i måndags träffade vi Marianne Knoblach. Hon hade arbetat med barn (det finaste vi har efter tillväxt) under större delen av sitt arbetsliv. Båda hennes axlar var söndervärkta och opererade, hon hade ständig huvudvärk och hon led av fibromyalgi.

Marianne är en av dom som hamnat mellan britsarna i det nya sjukförsäkringssystemet. Efter ett liv som dagbarnvårdare (vårdande av det finaste vi har, efter tillväxt) ska hon nu leva på ett aktivitetsstöd på drygt 4000 kronor i månaden.

 I slutet av inslaget säger Marianne: ”Jag är snart sextio år. Jag tycker att jag har gjort mitt. Ge alla arbetsmöjligheter till ungdomar som är friska.”

Efter det här uttalandet börjar jag tänka på Öystein Löseth. Inte för att han har samma förnamn som min tidigare pojkväns rumskompis som jag slog i schack en gång, utan för att han är Vattenfalls vd och jobbar med fjärrvärme (det finaste vi har efter tillväxt och barn) och att han som vd för Vattenfall har en tidsbegränsad anställning som löper ut 2015. Då fyller Löseth 57 år och har rätt till en pension på 18,8 miljoner kronor.

Förmodligen för att han inte ska känna sig alltför vilsen när månadslönen på 1,3 miljoner slutar att rulla in. Och så tänker jag på Mariannes trötta nacke igen. Och sen på Öystein vinnande leende. Marianne. Öystein. Marianne. Öystein. Ja, så där håller jag på, och det leder såklart ingen annan stans än rätt ner i självföraktet (det finaste jag har efter skulden).

Varför gör jag inget? Tänker jag. Varför är det ingen som gör något? Jo, men vänta! Nu blinkar ett hoppets lampa i fjärran! Och det är Moderaterna som trycker på knappen – är det morse? R-Ä-T-T-V-I-S-A. Rättvisa!

Moderaterna har också sett att världen är litet skev, och därför ska Moderaterna ha ordet rättvisa som röd tråd i sitt nya idéprogram!

Så oerhört, underbart, förlösande skönt! Jag har inte känt mig så nära Fredrik Reinfeldt sedan han satt en meter ifrån mig under utfrågningarna inför EU-parlamentsvalet; Moderaterna kommer att göra något åt orättvisan! Moderaterna kommer att gå hårt ut och fördöma ojämställdheten i ett land där man inte behöver burka för att osynliggöra kvinnor, så länge vi har Radio 1 och en lönebild ritad av en könsblind fotmålare med förfrysta tår.

Moderaterna kommer en gång för alla att göra Marianne och Öystein lika mycket värda! Moderaterna kommer att införa sådana här sensorer som vi har på toaletterna i Radiohuset för att inte lamporna ska stå på hela dagarna - vilket gör att lamporna står på hela dagarna – sådana sensorer, fast för rättvisa, kommer Moderaterna att installera i varje rum i hela Sverige.

Rättvisesensorer som slår på när en människa – vilken människa som helst - Marianne eller Öystein – kliver över tröskeln. Det är så vackert att jag får en klump i halsen (som jag i och för sig har haft sen jag läste att man kan få strupcancer av rödvin). Balans är på väg. Den väg som med Moderaternas hjälp snart är öppen för alla att gå, medan vårfåglarna sjunger oss ur vår förljugna dvala.

Annika Lantz
sistmeddetsenaste@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".