Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En personlig talkshow om aktualiteter och nyheter. Med Thomas Nordegren och Louise Epstein.
Mat & Hälsa
Kocken Rune Kalf Hansen och Markiz Talhaoui, deltagare i Sveriges mästerkock. Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio
Kålen har fått hipsterstatus.
Lyssna
(8:52 min)
Lyssna
(8:52 min)
Lyssna
(8:52 min)
Recept för kål-vurmaren
Publicerat onsdag 17 december 2014 kl 12.47
Publicerat onsdag 17 december 2014 kl 12.47
Kocken Rune Kalf Hansen och Markiz Talhaoui, deltagare i Sveriges mästerkock. Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio
Kålen har fått hipsterstatus.

En del gillar kål andra är skeptiska. Men kanske kan denna djupa polarisering överbryggas med några nya recept? Vi gör ett försök tillsammans med kocken Rune Kalf Hansen och Markiz Talhaoui, deltagare i Sveriges mästerkock.

Har du tips på kålrecept? Mejla oss!

nordegrenepstein@sverigesradio.se

Lyssnarrecept:

Surkålsalternativ till studentnudlar


"På 70-talet fick jag ett recept av en gymnasiekompis med rötter i Tornedalen, som hon ofta lagade och bjöd på när hon flyttat hemifrån, alltså ett alternativ till studentnudlar":


En portion:

Koka 3-4 potatisar (ekologiska idag)
Mosa dem med en klick smör. Salta.
Blanda med surkål - finns på burk.
Kombinera med tomater, paprika, färska spenatblad eller valfritt tillbehör.
Jag tröttnar aldrig på denna enkla och billiga maträtt.

Hälsningar,
Bitte Fossbo


Sallad och chips på kål

Gör en sallad på spetskål !

Skär i tunna strimlor. Dela en apelsin i bitar o lägg i. Ta med saften. Lägg i lite russin mandel eller valnötter. Lägg i lite olja. O krydda med italiensk salladskrydda. Låt stå en timme innan förtäring. Jättegott. Spetskål är mycket mildare än vanlig vitkål.

Grönkålschips!

Köp färsk kål. Ta bort den tjocka stjälken. Skär i mindre bitar . Sätt ugnen på 200 gr. Häll på lite olivolja o flingsalt o gnid in kålen med det. Torka i ugnen 10-20 min. Rör om efter som. Ätes som chips! Jättegott!
God Jul från trogen lyssnare


Slipp bubblig mage

Om man vill slippa att få " bubblig" mage när man äter kål,  som är basiskt, kan med fördel tillsätta nån syra typ citron, vinäger eller vin mm.
Mvh Kristina 


Apropå grönkål

Ett matrecept om hur man använder grönkål enkelt och snabbt och det blir gott!  Jag hoppas att det ska finnas fryst grönkål i frysar i mataffärer året om. Om inte kan man köpa en en större mängd färskt när det finns sådant och frysa in själv.

Så här gör jag:

Skölj grönkålen i en bunke med mycket vatten i. Skaka av så det blir torrt. Skära fint med en vass kniv.

Lös en buljongtärning (t ex grönsaks-) i en liten mängd vatten i en gryta med bred bottenyta. Koka upp. Lägg det strimlade kålet i den kokande vätskan. Kålmängden krymper fort! Rör om med träslev tills kålet blivit mjukt och vätskan tagit slut. Smaksätt potatismos som står färdig i en annan gryta med grönkålsröran. Blanda väl. En klick smör och en näve finhackad, rå purjolök förhöjer smaken avsevärt.
Tack för en trevlig talk show!


Kanongod sallad till stekt kycklinglever

Strimla vitkål med osthyvel alt. mandolin. det är grunden för mycket gott.: blandad med rårörda lingon är gott som sallad till köttfärslimpa eller järpar.

Blandar man strimlat med lätt avrunnen krossad ananas är det en kanongod sallad till stekt kycklinglever. Eller kör alternativen som veggo-vänlig råkost.


Brysselkål med provensalska kryddor

Woka färsk brysselkål tillsammans med gul lök. Krydda med salt och peppar och provensalska kryddor, häll på vatten o lite soja och låt koka till det precis går att sticka provstickan, det ska vara lite motstånd. Brysselkål ska ätas al dente, allt annat är bara äckligt.

Att så många ogillar brysselkålen är nog för att de fått för mycket sönderkokt sådan i "bamba" (skolmatsalen reds anmärkning.) som barn.

Jag älskar brysselkål!


Blandade tips om kål

Vitkål är toppen att ha i sallad. Finns en sallad där vitkål ingår som kallas för vänskapssallad och receptet finns på nätet.

Ingredienser är finrivet-vitkål, morötter, finskuren paprika, finstrimlad purjolök. Dessutom lägger jag till finstrimlad färsk fänkål som är väldigt bra för matsmältningen och motverkar gasbildning av till exempel kål i maten.

Koka upp en lag av olivolja/rapsolja blandat med vitvinsvinäger lite salt och peppar hälls sedan över den jättenyttiga och goda salladen. Håller i flera dagar i kylen och smakar lika gott ändå. 

Finhackad grönkål är mycket gott och nyttigt i pajer.

Relaterat
Mer om Ätbart
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".