Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En personlig talkshow om aktualiteter och nyheter. Med Thomas Nordegren och Louise Epstein.
Louise var med på en skräpplockardag

Vilket skräp är värst?

Publicerat måndag 25 april 2016 kl 12.59
Johanna Ragnartz, är vd för stiftelsen Håll Sverige Rent! Hon plockar minst ett skräp om dagen och har tagit med sig en liten skörd till studion. Här visar hon vilket skräp som är "värst" till vänster - aluminiumburken tar längst tid att bryta ner och cigarettfimpen som innehåller mest gifter. Till höger i bild - den mindre farliga för naturen men kanske inte så trevliga parkeringsboten ... (Obs den ska såklart också slängas i en sopsortering och inte i naturen för det!)
1 av 2
Johanna Ragnartz, är vd för stiftelsen Håll Sverige Rent! Hon plockar minst ett skräp om dagen och har tagit med sig en liten skräpskörd till studion. Kan du avgöra vilket skräp på bilden som är "värst"? Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio
Efter programmet hörde lyssnaren Malin Eihager av sig till oss med den här bilden. Så här skriver hon på vår Facebooksida Nordegren & Epstein i P1. "Jag blev inspirerad och tänkte plocka lite på kvällsrundan med hunden men fick till slut ge mig! Jag bor på landet så jag tänkte att det blir nog bara nåt litet plastskräp men detta är vad som låg efter en vägsnutt på ca 500 m! Och ändå går jag ofta där, utspritt ser skräpet inte så mycket ut, så jag blev förvånad!! De stora vita plastsjoken tycks tyvärr komma från böndernas inplastade höbalar...men det värsta var nog ändå de två hopknutna hundbajspåsarna med innehåll. Hur tänkte man här?"
2 av 2
Efter programmet hörde lyssnaren Malin Eihager av sig till oss med den här bilden. Så här skriver hon på vår Facebooksida Nordegren & Epstein i P1. "Jag blev inspirerad och tänkte plocka lite på kvällsrundan med hunden men fick till slut ge mig! Jag bor på landet så jag tänkte att det blir nog bara nåt litet plastskräp men detta är vad som låg efter en vägsnutt på ca 500 m! Och ändå går jag ofta där, utspritt ser skräpet inte så mycket ut, så jag blev förvånad!! De stora vita plastsjoken tycks tyvärr komma från böndernas inplastade höbalar...men det värsta var nog ändå de två hopknutna hundbajspåsarna med innehåll. Hur tänkte man här?" Foto: Malin Eihager - lyssnarbild

Är det cigarettfimparna eller plastpåsarna som är värst eller är det de små påsarna med snus? Louise Epstein vill veta vilket skräp som är viktigast att ta reda på i naturen.

Brukar du plocka upp skräp efter dig?

Johanna Ragnartz, är vd för stiftelsen Håll Sverige Rent! Hon plockar minst ett skräp om dagen och har tagit med sig en liten "skräpskörd" till studion.

- Ser du skräp i naturen tycker jag att du ska plocka upp det, säger hon till Louise Epstein när hon gästar programmet.

På bilden här ovan visar Johanna Ragnartz vilket skräp som är "värst" om det hamnar i naturen.

Till vänster i bild håller Johanna Ragnartz upp en av de största naturbovarna - nämligen aluminiumburken.

- Det är för att den tar längst tid för naturen att bryta ner, säger Johanna.

I andra handen visar hon cigarettfimpen och plastmuggen. Skräp som hon också förklarar tillhör den sort som hamnar högt upp på topplistan bland farligt skräp.

- Cigarettfimpen är farlig för att den innehåller så mycket gifter och de gifterna hamnar i naturen när den bryts ner.

Men plasten är nog värst över lag tycker hon.

- Det är för att det är så vanligt att plast slängs ute i naturen och när plasten bryts ner till mindre plastpartiklar hamnar dessa slutligen i våra hav och sjöar och det förgiftar vattnet, säger hon.

Till höger i bild visar Johanna Ragnartz vidare upp en annan i alla fall för bilägare ganska välkänd liten gul lapp - nämligen parkeringsboten. I jämförelse med aluminiumburken, plastförpackningar och tuggummiförpackningar är den gula papperslappen "mindre farlig" för naturen.

Men den ska såklart inte hamna någon annan stans än i en sopsortering eller allra helst i en pappersåtervinning ändå.

För Johanna är av den åsikten att även om du är - som Louise berättar i programmet ute och springer och ser skräp - så tycker hon att man ska stanna och plocka upp det även om det inte är du som har slängt det där.

Louise undrar hur illa det är att hon struntade i det sist hon joggade i skogen.

- Det är illa, säger Johanna. 


Nu undrar vi:

Hur gör du?

Brukar du plocka upp skräp efter dig själv och kanske till och med andra i naturen?

Berätta gärna för oss:


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".