Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En personlig talkshow om aktualiteter och nyheter. Med Thomas Nordegren och Louise Epstein.
Extrem scenkonst

Svärd- och eldslukares etiska koder

Published tisdag 3 maj 2016 kl 13.00
SVT om livsfarligt svärdslukningstrick : "Vi skulle absolut kunna visa det"
(11 min)
Björn Olsson från den svenska punkcirkusen Burnt out Punks medverkar i Nordegren & Epstein i P1 för att prata om den extrema scenkonstens grundregler.
1 av 4
Björn Olsson från den svenska punkcirkusen Burnt out Punks medverkar i Nordegren & Epstein i P1 för att prata om den extrema scenkonstens grundregler. Credit: MAGNUS JONSSON / HENRIK LINDBERG BURNT OUT PUNKS
Martin Lundström, svärdslukare och fakir och Björn Olsson från den svenska punkcirkusen Burnt out Punks.
2 av 4
Martin Lundström, svärdslukare och fakir och Björn Olsson från den svenska punkcirkusen Burnt out Punks. Credit: Martin Lundström / Privat (bilden till vänster). Ronnie Ritterland (bilden till höger) / Sveriges Radio.
Martin Lundström, svärdslukare och fakir medverkar i Nordegren & Epstein i P1 för att diskutera konstarternas grundregler.
3 av 4
Martin Lundströms expertis är bland annat att sluka svärd. Han tycker att det omdiskuterade klippet som Thomas syftar på är rent ut sagt livsfarligt. Credit: Martin Lundström och Tobias Hellström
Björn Olsson har i flera år turnerat med den svenska punkcirkusen Burnt out Punks som för sin publik är kända för sin pyrotekniskt avancerade eldshow där flera av medlemmarna i gruppen har skadats vid olika tillfällen.
4 av 4
Björn Olsson har i flera år turnerat med den svenska punkcirkusen Burnt out Punks som för sin publik är kända för sin pyrotekniskt avancerade eldshow där flera av medlemmarna i gruppen har skadats vid olika tillfällen. Credit: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio

I England stormar det sedan en artist i TV-programmet Britain’s Got Talent utfört ett extremt svärdslukningsnummer. Vi låter svenska svärdslukare och eldslukare diskutera konstarternas grundregler.

Thomas Nordegren har uppmärksammat debatten kring ett framträdande i tv-programmet Britain’s Got Talent. I ett videoklipp som spridits i sociala medier (som också finns länkat HÄR samt längre ner i artikeln) syns en akrobat först sluka ett svärd för att sedan göra hissnande bakåtvolter med det slukade svärdet kvar i halsen. När akrobaten sedan avslutar scenframträdandet med att huvudstupa störta mot marken i hög hastighet fortfarande med svärdet i munnen och händerna bakom ryggen med enbart benen snodda runt en tiotals meter hög påle hörs en stor del av publiken vråla "Oh my God" och juryn gör skräckslagna miner.

Det som gör Thomas nyfiken är bland annat var gränsen för ett framträdande av det här slaget går. Skulle till exempel SVT kunna visa samma klipp i public service media och vad säger de som själva är i den extremare skalan av artistbranschen om farlighetsgraden i framträdandet.  

Svärdslukaren och fakiren Martin Lundström som försörjer sig på att göra motsvarande konster tycker att utifrån det han sett i videoklippet som Thomas syftar är det inget snack om saken:

- Det är verkligen verkligen riktigt livsfarligt. För det första bara det att sluka ett svärd. Du kör alltså ner solitt stål ner i matsäcken och det är många känsliga passager som det måste förbi. Där är det extremt viktigt med positionering, säger han i Nordegren & Epstein i P1.

Björn Olsson som också gästar programmet har i flera år turnerat med den svenska punkcirkusen Burnt out Punks. Gruppen som även kom på delad första plats tillsammans med Dolly Style i SVT:s tv-program "Kändisbarnvakten" är för sin publik främst kända för pyrotekniskt avancerade eldshower där flera av medlemmarna faktiskt också har skadats vid olika tillfällen.

Som både pappa och eldartist tror Björn att det finns en viktig skillnad i hur framförallt barn uppfattar numret om de skulle nås av det.

- Jag tror att barn kan skilja på det de ser på scen och ännu mer på det som händer på tv och det som är i verkligheten. Det kanske är en fara för de som har en förälder som är eldslukare eller svärdslukare för då blir det normaliserat, men jag tror att du vet någonstans att det finns en skillnad på dig som barn och det som händer på en scen, säger Björn.

Vilka är de farligaste programmen undrar Thomas

Thomas Nordegren är också nyfiken på hur Björn som eldartist ser på hemmagjorda tv-program som till exempel "Jackass" där "halvvuxna män gör galna saker" som Thomas Nordegren (citat) själv beskriver konceptet.

- Jag tror att en del av problemet med Jackass och liknande koncept är att de här personerna har blivit kända genom att lägga upp klipp på nätet och då försöker andra att bli kända på samma sätt genom att göra värre och värre saker, säger Björn Olsson.

Men var går gränserna undrar Thomas 

Skulle till exempel SVT kunna sända det klippet som Thomas Nordegren sett ur TV-programmet Britain’s Got Talent?

Anna Stål Isaksson, programredaktör vid SVT Programetik är inbjuden till programmet för att svara på frågan. 

- Jag vet faktiskt inte nu, men jag förutsätter att det här programmet har varit direktsänt och vad skulle vi göra om det verkligen gick illa, det kan jag verkligen vara tveksam till. Men sen var ju det här ett familjeprogram och då förutsätter jag att barn sitter och tittar tillsammans med sina föräldrar, så jag tror absolut att vi skulle kunna visa det här i SVT, säger Anna Stål Isaksson.


Vill du höra av dig till oss eller diskutera programmet med andra lyssnare?

Hör av dig till oss!

Här kan du följa diskussionen eller delta själv i sociala medier!

Det går också bra att skriva till oss direkt i kommentarsfältet eller så skickar du ett mejl till oss på vår mejladress:
Our journalism is based on credibility and impartiality. Swedish Radio is independent and not affiliated to any political, religious, financial, public or private interests.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".