Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En personlig talkshow om aktualiteter och nyheter. Med Thomas Nordegren och Louise Epstein.

Kålroten - ett klimatsmart kulturarv: Kålrotsakademien och lyssnarnas favoritrecept

Publicerat onsdag 26 oktober 2016 kl 15.06
Kålroten - ett klimatsmart kulturarv enligt Kålrotsakademien
(12 min)
Ljudklippet är från avsnittet
26 oktober 2016 kl 15:04
Thomas Nordegren håller i en kålrot och Louise Epstein pekar på den samt ser skeptisk ut.
1 av 2
Louise Epstein har ett ansträngt förhållande till kålroten. Går hennes skeptiska inställning att ändra? Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio
Martin Ragnar är sekreterare i kålrotsakademien som vill verka för rotfruktens statushöjning tillsammans med Paulina Rytkönen som är docent i ekonomisk historia och kålrotsälskare gästade programmet.
2 av 2
Martin Ragnar är sekreterare i kålrotsakademien som vill verka för rotfruktens statushöjning tillsammans med Paulina Rytkönen som är docent i ekonomisk historia och kålrotsälskare gästade programmet.

Louise Epstein har ett ansträngt förhållande till kålroten. Går hennes skeptiska inställning att ändra? 

Nordegren & Epstein gästas av Martin Ragnar, sekreterare i Kålrotsakademien som vill verka för rotfruktens statushöjning och Paulina Rytkönen, docent i ekonomisk historia och kålrotsälskare. Hör de berätta om hur du tillagar en trerättersmiddag på kålrot och varför de anser att den är ett klimatsmart kulturarv.

Extramaterial: Här är era kålrotsrecept!

Louise Epstein efterlyste era bästa recepttips på kålrot. Här är resultatet. 

Lyssnarnas bästa kålrotsrecept:

Kålrotspotatismorotslåda

600 gram kålrot
400 gram potatis
300 gram morötter
200 gram stekt lök
1 paket fryst bladspenat
200 gram stekt lök
0,75 liter buljong, valfri
3 deciliter finriven ost
valfria kryddor; men lite svartpeppar, oregano och lite vitlökspulver gör susen
Skiva kålrot, potatis och morötter fint (ca 2 milimeter; fixat i matberedare)
Rör runt allt utom buljongen och osten.
Häll allt i en form och rör runt.
Avsluta med att hälla över buljongen och sist osten.
Man kan ju blanda vilka ingredienser hur man vill, men så här blev mitt resultat.
Ann-Katrin Mårtensson

Kålrot med isterband

Riv Kålroten, riv lika mycket morot.
Fräs en stund i smör.
Tillsätt mjölk, köttbuljongtärning, salt och peppar efter behag.
Låt småputtra 10-15 minuter.
Strö över hackad persilja.
Serveras gärna med stekt isterband.
Busenkelt och så gott!
Thomas Grunselius

Kålrot som mellanmål

Förutom att syra (morötter, rödbetor och kålrot i saltvatten + 1 matsked socker) så brukar vi koka upp kålroten med 2 matskedar dadelsirap och sen låta dra åt sig smak i några timmar. Gott som ett mellanmål med lite salt på.
Soma Berzenci

Varma rotsaker i ugn, en chutney till + en kryddstark korv.

Jag börjar med de mest kompakta  rotfrukterna som kålrot, morot, rödbeta.
Sen har jag olivolja i botten, saltar, pepprar och tillsätter timjan.
Jag ställer in i ugn i sådär 12 min i 225°, medan jag skär upp de grönsaker som är mera lättkokta som lök, purjo, sötpotatis och de får blandas i och stå inne 12 minuter till.
Sen en sista omgång med korven ovanpå, 6 min innan det är dags för vändning, så de får värme på båda sidorna.
Man kan riva lite parmesan ovanpå. Gott med flingsalt vid serveringen.
Elisabet Jonsson

Kålrot till lamm

Kålrot är alldeles utmärkt att ha i små tärningar i en gryta med lammkött tillsammans med andra grönsaker och rotfrukter. Förr åt man " får i kål", så smakerna passar ihop. 🍷
Ulla Malmgren

Finsk kålrotslåda

Kålrot, grädde, sirap och ingefära rätt tillagad blir finsk kålrotslåda som är en klassisk julrätt och jättegott! Recept finns på alla receptsidor.
Conny Viklund

Gott på grillen

Ett otroligt bra alternativ till grillen för den som inte vill grilla kött!
Låt den ligga ett tag i någon slags marinad med en viss hetta innan du slänger den på gallret.
Pensla på honung mot slutet!
Alfred Wreeby

Kålrotslåda

Jag brukar blanda i en morot och en stor potatis. Är man inte uppväxt med den kan det kanske bli för mycket kålrot annars. Min mor använde spad från kokta skinkan eller rullsyltan att spä med. Gav lite smak. Men annars tycker jag att den är godast rå. Skär i stavar tillsammans med morötter och blomkålsbuketter. Som förrätt alla dagar. + övriga grönsaker. Då blir det lite mindre sås och potatis till exempel.
Ingmarie Wollin

Thailändsk somtamsallad

Gör en thailändsk somtamsallad där kålroten ersätter papayan. Het, syrlig och aromatisk. Tillsätt fisksås, vitlök, chili, limejuice och socker, smaka dig fram och hitta balansen mellan syran hettan.
Fredrik Söderberg

Rotfruktspytt

PYTT av rotfrukter för 2 personer
(till fler portioner använd 2 stekpannor.)
Hacka kålrot, morötter, palsternacka, rotselleri och lök, salt o peppar.
Stek mjukt i cirka 20 minuter i stekpanna.
1 deciliter bladpersilja blandas i innan servering.
Gott med en klick creme fraiche, gräddfil eller yoghurt till.
Kan ätas som ovan, eller med en köttbit.
Margareta Andersson

 


 

Vill du också dela med dig av ett kålrotsrecept? Då kan du mejla oss på nordegrenepstein@sverigesradio.se eller så går det bra att skriva till oss på vår Facebooksida Nordegren & Epstein i P1

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".