Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En personlig talkshow om aktualiteter och nyheter. Med Thomas Nordegren och Louise Epstein.
Louise Epstein & Thomas Nordegren pekar mot fotografen och tittar bestämt in i kameran.
1 av 2
Är du för eller emot papperstidningen? Det undrar Louise Epstein som varje morgon längtar efter den arla dunsen på hallmattan. Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio
Porträttbild på Tobias Lindberg, chefsanalytiker på Tidningsutgivarna och Gustaf Öqvist Seimyr, forskare i ögonrörelsemätning och läsning på Karolinska Institutet. I bakgrunden en grå bergvägg inne i Radiohuset i Stockholm.
2 av 2
Tobias Lindberg, chefsanalytiker på Tidningsutgivarna och Gustaf Öqvist Seimyr, forskare i ögonrörelsemätning och läsning på Karolinska Institutet. Foto: Johan Ågren / Sveriges Radio
Lyssna
(8:48 min)
Lyssna
(8:48 min)
Lyssna
(8:48 min)
"Rör inte min papperstidning" - en diskussion om morgontidningens framtid
Publicerat onsdag 2 november 2016 kl 15.20
Ljudklippet är från avsnittet
2 november 2016 kl 15:04
Publicerat onsdag 2 november 2016 kl 15.20
Louise Epstein & Thomas Nordegren pekar mot fotografen och tittar bestämt in i kameran.
1 av 2
Är du för eller emot papperstidningen? Det undrar Louise Epstein som varje morgon längtar efter den arla dunsen på hallmattan. Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio
Porträttbild på Tobias Lindberg, chefsanalytiker på Tidningsutgivarna och Gustaf Öqvist Seimyr, forskare i ögonrörelsemätning och läsning på Karolinska Institutet. I bakgrunden en grå bergvägg inne i Radiohuset i Stockholm.
2 av 2
Tobias Lindberg, chefsanalytiker på Tidningsutgivarna och Gustaf Öqvist Seimyr, forskare i ögonrörelsemätning och läsning på Karolinska Institutet. Foto: Johan Ågren / Sveriges Radio

Strax för klockan 06 varje morgon plockar Louise Epstein upp sina morgontidningar från hallgolvet. Hur länge kommer hon att få göra det?

Möjligheten att växla mellan snabbläsning och lugnt försjunkande, möjligheten att bli överraskad. Att läsa sin morgontidning i pappersform kan fylla en med välbehag.

Många har förutspått papperstidningens död och vi reder ut när det är slut-bläddrat. Är det lättare att förstå det vi läser i en papperstidning än det vi läser på skärm?

I programmet reder vi ut med Gustaf Öqvist Seimyr, forskare i ögonrörelsemätning och läsning på Karolinska Institutet och Tobias Lindberg som är chefsanalytiker på Tidningsutgivarna.


 Lyssnarfråga!

Är du för eller emot papperstidningen?

Louise Epstein vurmar för papperstidningen men undrar hur programmets lyssnare ställer sig i frågan om papperstidningens vara eller icke vara.

För eller emot - här är ett urval av alla svar:

 

Papper gäller sen 80-talet

"Det är lika med kokböcker. Jag har några gamla favoriter från början på 80-talet. Då var det enkel å riktig mat". 😊
Nilla Kindmark

 

Paddan vinner i bastun

"Sitter i bastun och läser tidningen, går det med plattan"?
Mikael Stenvall 

"Papperstidning!!!!!!!!"

"Älskar! Kommer i håg på stan bilagan! Delade ut morgontidningar som sommarjobb när jag var 17 man var helt marinerad av trycksvärta och den lukten. Ibland blev nån tidning över! Present..."
Marie Carlsson

"Försvinner uppkopplingen försvinner tidningen" ... eller?

"Jag har alltid var för papperstidningen men senaste halvåret läser jag en av två morgontidningar på paddan. Faktum är att jag gillar det mer och mer. Man behöver inte ha strålkastare för att se, man kan förstora text mm. Visst, försvinner uppkopplingen försvinner tidningen men om hissen går sönder får jag heller ingen tidning. Bor på våning 10!!"
Mia Sundmark 

Papper bra till mycket

"Om papperstidningen försvinner - vad ska jag då använda för att få fyr i vedspisen?"
Lennart Widenberg

Fick snuva av pappret

"Har alltid älskat morgontidningen, men för några år sedan måste jag sluta prenumerera. Jag klarade inte av att läsa den utan att nysa. Inte en, inte två utan hela förmiddagen. Om jag haft en betjänt som strök min tidning varje morgon hade det kanske funkat, men tyvärr. Numera bor jag på Gran Canaria och är hänvisad till nätet. Men så har jag ju även P1".
Inger Sultan 

 

"Man kan inte stoppa datorn i skorna..."

"Långt upp i åren trodde jag att ALLA hade morgontidning och lånekort på biblioteket. Morgontidning är en rutin förknippad med promenaden till brevlådan under vilken man samtidigt gör en väderprognos för dagen. Om tidningen inte kommer kan jag bläddra i gårdagens, ett reklamblad eller t o m telefonkatalogen när den fanns. Bläddrandet hör liksom till morgonkaffet. Tyvärr är nu papperstidningen SÅÅÅ dålig att ofta ett reklamblad är mer upphetsande. Det märks att de kämpar för sin överlevnad - ett hopkok av inköpta artiklar - dessutom är språknivån ofta katastrofal. Lär de sig inte skriva/stava det vill säga hantera svenska språket på journalistutbildningen längre? Att vi fortfarande prenumererar på vår lokaltidning har som sagt med promenaden att göra, utbytet inskränker sig till en och annan annons om julmarknad/julbord eller liknande. Nyhetsflödet följer vi i övrigt på nätet. Ändå väldigt sorgligt om den skulle försvinna :( förvirring /saknad skulle tvivelsutan uppstå. Dessutom fanns förr (när man prenumererade på fler tidningar) alltid högar av gamla tidningar hemma - de kunde användas till mycket, stoppa i våta skor, putsa fönster, som underlag när man planterar om blommor, lägga under kattens matskål, sitta på (isolerar bra) göra smällkarameller av osv. Nu finns det inga högar längre :( och man kan inte stoppa datorn i skorna..."
Ingrid Skovgaard

 

Reklamen på nätet störande 

"Föredrar webbtidningar men alla dessa reklamsnuttar som alltid inleder nyhetsinslagen är ytterst irriterande".
Tommy Söderlund 

"Resursslöseri"

"Jag gillar papperstidningar men kan jag få samma information kostnadsfritt på internet väljer jag det! Tycker och har alltid tyckt papperstidningar är dyrt. Sedan är det ju ett resursslöseri".
Mona Norrman

"Heja alla tidningsbud"

"Absolut! Inget går upp mot papperstidningen även om jag hela tiden uppdaterar mig med det digitala. Jag sörjer redan den tiden då tidningen inte ligger på hallgolvet på morgonen! Och HEJA ALLA tidningsbud som kommer i alla väder"!! 🎈🎈🎈🎈🎈
Ulla Malmgren 

"Lite eko-tänk" 

"Jag är för papperstidningen för det gammaldags prasslets skull och möjligheten att dela med sig, speciellt på söndagarna, men numera, sedan nästan ett år tillbaka, har jag bara e-tidningen, men en vänjer sig och i och med att en ändå har en dator och en platta så känns det åtminstone lite eko-tänk att försöka spara på papper..."
Leif Byqvist 

 

*Svaren på frågorna är ett urval ur en diskussion på vår Facebook-sida. Här kan du läsa samtliga kommentarer och svar på Louise fråga.


 

Bilder:

1. Louise Epstein & Thomas Nordegren pekar mot fotografen och tittar bestämt in i kameran. Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio

2. Porträttbild på Tobias Lindberg, chefsanalytiker på Tidningsutgivarna och Gustaf Öqvist Seimyr, forskare i ögonrörelsemätning och läsning på Karolinska Institutet. I bakgrunden en grå bergvägg. Foto: Johan Ågren / Sveriges Radio

Relaterat
Mer om Thomas och Louise snackisar!
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".