Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En personlig talkshow om aktualiteter och nyheter. Med Thomas Nordegren och Louise Epstein.
1 av 2
Radiohuset
2 av 2
I det här ljudklippet hör du en tillbakablick i radiohistorien och hur det lät när den "nya" paussignalen med början på Carl Michael Bellmans Fredmans epistel nummer 39 infördes den 1 januari 1949. Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio
Lyssna
(3:27 min)
Vill du återinföra pausmusiken i Sveriges Radio?
Publicerat måndag 20 mars 2017 kl 16.55
Ljudklippet är från avsnittet
20 mars 2017 kl 15:04

Den 1 januari 1949 var det premiär för den nya paussignalen i Sveriges Radio. Du som minns paussignalen - saknar du den och skulle du önska att den kom tillbaka?

I förra veckan fick Louise Epstein ett lyssnarmejl från en lyssnare med signaturen Bo S Carlén skrev och berättade att han saknar paussignalen i Sveriges Radio.

 

Så här står det i mejlet:

"I dagens program berörde ni något som jag funderat över en tid – pausen. Vart tog den vägen? Född i mitten av 40-talet, har jag många timmar radio bakom mig och minns mycket väl den paussignal (“Storm och böljor tystna re´n”) som kunde höras ibland mellan vissa programpunkter.

Detta gav en stund att reflektera, eller göra något annat konstruktivt. Nuförtiden kan jag sakna dessa mentala andhämtningspauser – allt flyter ihop till en ljudmassa utan möjlighet till eftertanke".

Det lyssnaren Bo S Carlén refererar till är att vi i ett tidigare program pratade om några av den franske operasångaren Jean-Philippe Lafont råd för hur vi kan bli bättre talare.

Ett av råden handlar om att man ska använda tystnaderna och våga göra en paus.

I det här ljudklippet hör du en tillbakablick i radiohistorien och hur det lät när den "nya" paussignalen med början på Carl Michael Bellmans Fredmans epistel nummer 39 infördes den 1 januari 1949.

Louise Epstein har förgäves försökt ta reda på när man slutade spela paussignalen i Sveriges Radio, troligen på 1980-talet.

Men nu undrar vi vad du som lyssnar nu tycker. Borde paussignalen återinföras? Kanske i ny tappning?

Vad tycker du? Här kan du delta i diskussionen!

Här är ett par exempel på svar vi fått av våra lyssnare:

Minns den och den påminner mig om att det var slut på program i radion. Så den vill jag inte ha tillbaka. Vill jag pausa stänger jag av. Är mycket glad för att ni nu sänder hela nätterna. Brukar ställa in på sleep 60 min och somnar till något program. Ofta lyssnar jag på ert program i repris då jag inte hinner lyssna på dagen. Tack för att ni gör bra radio! 
Karin Teresia Johansson

 

 

Det hade varit bra med något emellan programmen som signalerade att något är slut och något annat ska strax börja. En markering helt enkelt. Den gamla paussignalen är helt ok, men det går också med något annat.
Eva Åhre Lundin

 

 

Missade programmet men har en synpunkt. Hellre pausmusik i st f de eviga trailrarna för kommande program. Så jobbigt med all upprepning.
Magnus W Uggla

 

Nej tack, verkligen inte!!! Det kändes bara som "SKALL DEN ALDRIG TA SLUT" och störde bara eventuella tankar!!!!!
Eva Tell

 

Jag vill ha, vill ha, vill HA...PAUSFÅGELN ttillbaka!!!! Kra-kra-kra
Anna-Karin Noråker-Nilsson

 

 

Verkar ganska onödigt med tanke på att allt är så tidsbundet idag. Program slutar på tid och börjar på tid! Klockan styr och hinner ni inte säga tack och hej så hörs det inte in idet efterkommande programmet. Väderpresentatörerna förlorar ofta ett par ord i slutet!
Rolf B Bertilson

 

Gärna pausfågel eller annat avkopplande naturlig. Men "storm och böljor tystna re'n" går bort.
Margareta Kellner-Solli

 

Sitta i Sydamerika eller Australien och vänta på utlandsradions nyhetssändningar och höra denna paussignal skapar bara dåliga vibbar i nutiden. På den tiden kortvåg var den enda möjlighet att ha kontakt med nyhetssverige var väntan olidlig att höra denna signal. Den väcker bara i dag olust.
Arne Yngvesson

Mer om Thomas och Louise snackisar!
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".