Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En personlig talkshow om aktualiteter och nyheter. Med Thomas Nordegren och Louise Epstein.
Barnmorska Lisa Olsson övar på landstingets nya förlossningsdocka.
"Det finska greppet" är en teknik som minskar risken för att mammor spricker under förlossningen. Foto: Helena Gustafsson/Sveriges Radio.
Lyssna
(8:57 min)
Lyssna
(8:57 min)
Lyssna
(8:57 min)
Finsk förlossningsteknik lärs ut i Sverige - men varför har det dröjt så länge?
Publicerat onsdag 19 april 2017 kl 15.48
Ljudklippet är från avsnittet
19 april 2017 kl 15:04
Publicerat onsdag 19 april 2017 kl 15.48
Barnmorska Lisa Olsson övar på landstingets nya förlossningsdocka.
"Det finska greppet" är en teknik som minskar risken för att mammor spricker under förlossningen. Foto: Helena Gustafsson/Sveriges Radio.

Sverige tillhör de länder i Europa där flest drabbas av allvarliga bristningar i samband med förlossning. I vårt grannland Finland är risken betydligt lägre.

Nu har man börjat lära ut det så kallade "finska greppet" även i Sverige.

Tiina och Jouko Pirhonen är på turné i Sverige för att lära ut "det finska greppet", en teknik som minskar risken för att mammor spricker under förlossningen.

Sverige tillhör de länder i Europa där flest drabbas av allvarliga bristningar i samband med förlossning. Risken att drabbas är högst i Stockholms läns landsting. I vårt grannland Finland är risken betydligt lägre vilket delvis hänger ihop med att man använder sig av det handgrepp som kallas "finska greppet" i förlossningens slutskede.

Tiina och Jouko Pirhonen berättar hur den här tekniken fungerar

- Egentligen handlar det inte bara om ett handgrepp. Men om jag tar det kort så är det så att barnmorskan eller doktorn skyddar mellangården med den ena handen. Med den andra handen kontrollerar man hastigheten på framfödandet av babyns huvud så att man förlöser långsamt och kontrollerat. Kvinnan ska inte krysta och bara flåsa ut värken, säger Tiina Pirhonen.

Vad beror det på att det tagit tid för den här metodiken att få spridning i Sverige?

- Vi tror att de höga skadesiffrorna på något sätt har blivit standard och att man inte sett att det skulle finnas någon annan verklighet. Sen har det levt kvar eftersom flera generationer bara har sett den här höga frekvensen av skadesiffror, säger Tiina Pirhonen.

Jouko Pirhonen tillägger att han tror att det också handlat mycket om att det funnits ett stort motstånd och en ovilja att förändra tankesättet kring hur en förlossning ska gå till.

- Inte minst i Stockholm har det varit ett stort motstånd mot alla förändringar. Det är många som inte vet om något annat än den teknik man använt sig av fram tills nu, säger Jouko Pirhonen.

Nyligen har SFOG, Svensk förening för obstetrik och gynekologi, tillsammans med Barnmorskeförbundet tagit fram ett utbildningsprogram för barnmorskor och förlossningsläkare. Det har skett på initiativ av Eva Uustal som är överläkare i gynekologi och obstetrik vid Linköpings universitetssjukhus och det handlar om rekommendationer för hur man på bästa sätt kan förhindra, upptäcka och laga svåra bristningar.

Man ska satsa på åtta olika saker och en av dem är det finska greppet.

Vilken effekt kommer det att få?

Tiina och Jouko Pirhonen är osäkra på att ett utbildningsprogram kommer ge någon effekt om de som utför förlossningarna inte ändrar sitt tankesätt.

- Om tillräckligt många ändrar sin praxis kan det ge effekt. Man måste skapa en helt ny förlossningskultur, säger Tiina Pirhonen. 

Vad kan en förlossning som slutar med att kvinnan behöver sys få för konsekvenser?

- Trots att man har sytt helt korrekt så får 30-50 procent av de kvinnorna någon form av inkontinensproblem under sitt liv. Så det är riktigt allvarligt det är ingenting att leka med. 

Lyssna på hela intervjun!

Mer om Barn
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".