Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny databas ska spåra kärnvapenterrorister

Publicerat måndag 30 oktober 2006 kl 07.59
Skulle den föreslagna databasen kunna spåra plutonium som tillverkats i den här reaktorn i Nordkorea?

I USA vill forskare skapa en världsomspännande databas för att enklare kunna spåra terrorister som tar steget till att använda sig av kärnvapenladdningar.  En databas som får kritik för att både vara orealistisk och öka risken för att sprida kunskap om kärnvapentillverkning till flera länder.

– Det här menar man allvar med. Man förbereder sig för det allra värsta, säger Henrik Ramebäck som arbetar Totalförsvarets forskningsinstitutet, FOI, där man haft kontakt med amerikanska forskare på området.

Behovet av en databas över material som krävs för att ta fram kärnvapen är stort menar författarna till en artikel i torsdagens nummer av tidskriften Nature - främst när det gäller ämnen som plutonium och höganrikat uran.

Effektivare spårning efter terrordåd
Databasen skulle innehålla en liten välanalyserad del av varje sådant ämne som producerats i hela världen. Och med ett sådant verktyg hoppas man att det efter ett kärnvapenattentat skulle gå snabbare att spåra varifrån bombmaterialet kommer eftersom tillverkningsprocessen lämnar efter sig signaturer - nästan som DNA-spår, förklarar Henrik Ramebäck.
– Det kan dels vara isotopsammansättningen av uran,  men det kan också vara andra kemiska föreningar som finns i materialet. För de här signaturerna är en funktion av den tillverkningsprocess man använt sig av.

”Orealistiskt och farligt projekt”
Men för att en sådan här databas ska bli av måste alla stater vara villiga att lämna ifrån sig lite av materialen. Och det finns ju ingen kärnvapenstat som är intresserad av att delge andra stater detaljerat information om sina kärnvapen, säger kärnvapenforskaren Jens Wirstam, som inte tror att en databas av det här slaget är realistisk. Och han ser dessutom faror med att samla kunskap om kärnmaterialen.
– Ja, för om man säger att man har en viss anrikningsgrad av uran då betyder det att andra stater som inte har kärnvapen, men som är intresserade av kärnvapen vet att det räcker med si och så hög anrikningsgrad av uran för att tillverka kärnvapen.

En framtida databas för att spåra kärnvapen har onekligen både för- och nackdelar. Och frågan är nu om rädslan för terrorattacker är så stor att världens kärnvapenländer tycker att fördelarna med en sådan här databas är större än nackdelarna med att behöva avslöja sina hemligheter.

Anna Rockberg Tjernberg
anna.rockberg-tjernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".