Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Livsmedelsverket sänker salthalten i mat

Publicerat tisdag 14 november 2006 kl 07.19
Salt utvinns ur solvärmda saliner vid Medelhavets kust, här i Montenegro

Svenskens intag av salt ligger på den dubbla rekommenderade nivån. Det är dags att göra någonting åt saken tycker Livsmedelsverket.

Vi har så smått börjat sänka intaget av socker och fett - nu är det dags att sluta salta så mycket på maten. Saltet ger oss högt blodtryck och risk för hjärt-kärlsjukdomar i onödan.

Livsmedelsverket inleder nu en femårig kampanj för att halvera saltanvändningen. Tanken är att salthalten ska sänkas med 5% i halvåret; det är så långsamt att vi konsumenter inte kommer att märka något, säger Åke Bruce, professor på Livsmedelsverket.

Det är främst färdigmat, bröd och ost som översltas, och förhandlingar pågår nu med marknaden och matvaruhandlare för att nå en överenskommelse. Idén är att få fram en märkning som påminner om nyckelhålsmärkning för fett. I Storbritannien är en låg salthalt redan ett försäljningsargument, säger Åke Bruce.

Mer om detta i dagens kropp och Själ, som sänds i P1 tisdag 10.03

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".